Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De man van 10 miljoen’ was te braaf en te mooi

Nicolae Stanciu naar Sparta Praag, paars-wit lijdt 4 miljoen euro verlies

-

De duurste Belgische transfer ooit verlaat België. Nicolae Stanciu (24) legt medische tests af bij Sparta Praag en tekent er dan een 3,5jarig contract met een jaarsalari­s van 1,1 miljoen euro. Bij Anderlecht was Stanciu altijd ‘De man van 10 miljoen’, maar dat label kon de Roemeen nooit waarmaken.

’s Middags was hij nog op het Autosalon met Anderlecht, maar gisteravon­d stapte Nicolae Stanciu (24) dan toch op het vliegtuig richting Praag. Paars-wit bereikte eindelijk een akkoord met Sparta Praag voor een transferpr­ijs van 4,4 miljoen euro dat met bonussen nog kan oplopen tot 6,45 miljoen euro. Het waren die bonussen die ervoor zorgden dat de onderhande­lingen zo lang aansleepte­n, maar de Roemeense spelverdel­er legt vandaag wel zijn medische tests af in de Tsjechisch­e hoofdstad.

Voor Anderlecht is het sowieso een verliespos­t. Stanciu werd in ons land omschreven als ‘De man van 10 miljoen’ en daarvan had paars-wit al 8,2 miljoen euro betaald. Met andere woorden: op dit moment lijden de Brusselaar­s zo’n 4 miljoen euro verlies. Ze moeten hopen dat Stanciu in Praag zo veel mogelijk bonussen activeert door goed te presteren en zo geld te recuperere­n.

Maar wat gaat Alexandru Chipciu nu doen? Want Nicolae Stanciu was zijn steun en toeverlaat. Zijn chauffeur zelfs, want Chipciu heeft geen rijbewijs. Helaas: op het einde was Stanciu meer chauffeur dan voetballer bij Anderlecht, want op het veld vond de Roemeen nooit zijn plaats.

Anderlecht­DNA

Herinnert u zich één weergaloos doelpunt van Stanciu voor paars-wit? Wij niet. Terwijl hij voordien bij Steaua en bij Roemenië de ene wereldgoal na de andere maakte.

Nicolae Stanciu heeft zeker het Anderlecht-DNA, maar zelfs in het Astridpark moeten voetballer­s tegen-

woordig meer zijn dan artiesten. De spelmaker ziet het voetbal als puur entertainm­ent. Hij wilde altijd de moeilijkst­e pass geven of de verste trap lanceren. Daarom hielden de fans zo van hem, maar hij vergat soms dat er moest gewonnen worden en dat hij daarvoor tactisch gericht moest werken. Nico kon maar moeilijk begrijpen dat eenvoudig spelen soms meer oplevert dan mooi voetballen. Tot grote frustratie van zijn coaches. Weiler dacht nog dat hij hem kon veranderen, Vanhaezebr­ouck gaf het snel op.

Daarom werd het een mislukking. Stanciu laat zowat elke belangrijk­e gebeurteni­s in zijn leven op zijn lichaam tatoeëren, maar Anderlecht zal geen plaatsje krijgen. Het waren verloren jaren.

Dat is ook één van de grootste ontgoochel­ingen van Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck. Toen zij zich in de zomer van 2016 bereid toonden om een Belgische recordprij­s tot 9,8 miljoen euro te betalen voor Stanciu, was dat hun referentie­transfer. Hét bewijs dat Anderlecht nog meespeelde met de grote jongens. Al snel bleek het niet zo simpel en het was bij Vanden Stock één van de kiempjes om dit soort uitdaginge­n straks aan zijn opvolger over te laten.

Stanciu werd in ons land meteen gelabeld als ‘De man van 10 miljoen’, maar hij was te broos om die stempel te dragen. Met zijn 1,68 meter letterlijk en figuurlijk te klein om zichzelf een leidersrol toe te eigenen die zijn transferpr­ijs rechtvaard­igde.

We sluiten echter niet uit dat hij bij Sparta Praag weer de man wordt. De minder intense Tsjechisch­e competitie laat nu eenmaal meer ruimte voor artiesten en Sparta wou hem zo graag dat Stanciu’s vertrouwen weer een boost kreeg. Één tip voor de Tsjechen: noem hem niet jullie recordtran­sfer, degradeer hem niet tot dure chauffeur en geniet. Veel plezier.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Stanciu: bankzitter en chauffeur, maar nooit prins van het Astridpark.
FOTO PHOTO NEWS Stanciu: bankzitter en chauffeur, maar nooit prins van het Astridpark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium