Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koninklijk­e keikop

Real Madrid kent slechtste seizoen in tien jaar, maar ZINÉDINE ZIDANE wil geen nieuwe spelers

- LUDO VANDEWALLE

De landstitel is al opgegeven. De duels in de Champions League tegen PSG worden angstig tegemoet gezien. Daarom moet Real Madrid vanavond in de kwartfinal­e van de beker tegen middenmote­r Leganés vol aan de bak. Er is maar één iemand die rustig blijft: trainer en keikop Zinédine Zidane. Hij wil zelfs geen enkele versterkin­g, hoewel voorzitter Florentino Pérez met miljoenen wil zwaaien. Is Zizou gek of sluw?

Negentien punten achter op de grote rivaal FC Barcelona. Al drie thuiswedst­rijden verloren, onder meer tegen Real Betis en Villarreal. Zelfs de vierde plaats die recht geeft op Champions Leaguevoet­bal is in gevaar. Het is kommer en kwel in Bernabeu, want Real Madrid beleeft tot hiertoe zijn slechtste seizoen in tien jaar.

Hoeveel trainers, zeker van een club waar de stress na een nederlaag tot het alarmnivea­u oploopt, zouden in zo’n situatie niet om versterkin­g roepen? Een rechtsback, een spits, die jongen die voor het gif moet zorgen, een leider... Alles zou goed zijn om de verantwoor­delijkheid af te schuiven. We kennen de retoriek van de trainers in zo’n situatie .

De tijd van de verbazende pirouettes, slimme passes en verrassend­e bewegingen van de voetballer Zinédine Zidane (45) ligt al twaalf jaar achter ons, maar de Fransman kan dus nog altijd iedereen verwondere­n. Zoals hij bij zijn afscheid in de WKfinale van 2006 na een kopstoot en rode kaart met een zenboeddhi­stische rust het veld verliet, blijft hij nu ook in deze crisis uiterst kalm.

“De bal wil er niet in, meer is er niet aan de hand”, zegt hij. Een understate­ment, wetende dat Real Madrid gemiddeld slechts 1,77 doelpunten per competitie­wedstrijd scoort. De clubtopsch­utters zijn Isco, Ronaldo, Asensio en Bale. Ze scoorden elk… vier keer. Alleen Malaga, de op één na laatste in de rangschikk­ing, doet slechter. Daar heeft de clubtopsch­utter drie goals.

Ronaldo scoort niet meer

De grote oorzaak is dat Cristiano Ronaldo in de competitie niet meer scoort. Sinds zijn aankomst in 2009 trof hij elk seizoen tussen de 25 en 48 (!) keer raak. Nu staat hij dus op vier goals in veertien competitie­duels. Hoogst opmerkelij­k, want in de Champions League scoorde hij negen keer in slechts zes matchen. Het Madrileens publiek heeft het al langer gehad met de bijna 33jarige Portugees, die van de weeromstui­t intussen steeds openlijker met zijn exclub

Zinédine Zidane (coach Real Madrid) “De bal wil er niet in. Meer is er niet aan de hand.”

Al 19 punten achter op Barcelona

Ronaldo is het scoren verleerd

Onder vuur bij eigen fans

Manchester United flirt.

Er gaat geen dag voorbij of in de Madrileens­e pers worden namen van mogelijke versterkin­gen geciteerd. Gisteren in de sportkrant Marca: Neymar, Hazard én Lewandowsk­i. Niet één van de drie, maar allemaal. Het inspireert Zidane alleen maar tot het herhalen van wat hij nu al zes weken zegt: “Ik kan dit blijven zeggen, maar ik wil met deze spelers verder. Ze genieten mijn vertrouwen en de situatie zal keren”, klinkt het bij de Fransman.

Voorzitter Florentino Pérez wilde hem voorzichti­g overtuigen om Kepa, de doelman van Athletic de Bilbao, aan te trekken, maar dat weigert Zidane pertinent. Kwatongen beweren dat Zidane dit wegwuift om zo zijn zoon en keeper Luca Zidane Fernandez bij de Akern te houden, maar de Fransman wíl gewoon geen nieuwe spelers.

Passieve houding

De passieve houding van Zidane werkt de aanhang op de zenuwen. Ze verwijten de drievoudig­e Wereldvoet­baller van het Jaar dat hij steeds weer voor dezelfde spelers kiest en zelfs tijdens de wedstrijde­n amper wissels doorvoert. Zijn vertrouwen in jongens als Benzema, Marcelo, Carvajal, Casemiro en Kroos lijkt wel oneindig. Tot ergernis van dezelfde supporters en zelfs voorzitter Pérez. Maar die laatste danst naar de pijpen van zijn coach. Pérez is nochtans de voorzitter die de Galacticos uitvond, toen hij in het begin van de eeuw elk jaar het transferre­cord brak met het aantrekken van Luis Figo, Zinedine Zidane (jawel), Ronaldo (de Braziliaan) en David Beckham. Hij deed dat in het begin van dit decennium nog eens over met het aantrekken van onder meer Ronaldo (de Portugees) en Gareth Bale. Dat PSG nu het transferre­cord in handen heeft, zint de voorzitter van Real Madrid duidelijk niet.

Dat is natuurlijk het voordeel dat Zidane heeft: als trainer is hij financieel onafhankel­ijk. Dan zeg je al eens makkelijke­r: My way or

the highway. De gewezen middenveld­er pakte twee keer de Champions Leaguewins­t, de Spaanse landstitel en de wereldbeke­r voor clubs en heeft dat te danken aan die spelers die nu als volgevrete­n en verzadigd worden neergezet. Hij hoopt dat ze hem voor die loyaliteit opnieuw zullen belonen door opnieuw met successen aan te knopen. Maar of dat nog lukt?

 ??  ??
 ?? FOTO AFP, EPA ?? De mokkende Ronaldo: een beeld dat tegenwoord­ig meer en meer voorkomt.
FOTO AFP, EPA De mokkende Ronaldo: een beeld dat tegenwoord­ig meer en meer voorkomt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium