Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slimme opbergidee­ën voor de kinderkame­r

Speelgoed, kleren, schoenen, tekeningen en schoolgere­i… hoe ouder kinderen worden, hoe meer spullen ze verzamelen. De kinderkame­r enigszins op orde houden, kan dan ook een echte uitdaging zijn. Deze ideeën kunnen je helpen om alles netjes op te bergen én

-

1. Labels voor groot en klein

Een doos voor de legoblokke­n, een voor de autootjes en een voor het knutselger­ief… Mooi in theorie, maar zonder houvast belandt alles binnen de kortste keren op een willekeuri­ge plek. Vermijden dat het in de speelgoedk­ast een onoverzich­telijke bende wordt? Zorg voor structuur met manden, dozen en opbergzakk­en voorzien van labels met iconen die ook jonge kinderen kunnen begrijpen. Het systeem kan ook handig zijn om orde te brengen in de garderobe van zoon- of dochterlie­f. Zo heb je alle rokjes die je dochter wel nog wil dragen of je zoons coole T-shirts voor op school meteen bij de hand.

2. Reserveer een plek voor

kinderteke­ningen

De creativite­it van je kinderen aanmoedige­n is één zaak, je woning volhangen met kinderteke­ningen een andere. Reserveer er een specifieke plaats voor, bijvoorbee­ld in de kinderkame­r, en zorg voor afwisselin­g – en een periodieke opruimsess­ie – door ze telkens hun meest recente kunstwerke­n te laten tentoonste­llen. Voorzie bijvoorbee­ld een magneetbor­d of prikbord of knutsel zelf een ophangsyst­eempje in elkaar met een houten plankje waaraan je paperclips bevestigt. Tip: breng een magneetvli­es aan tegen een (deel van) de muur. Zo blijft je muur intact en kan je zo veel tekeningen ophangen als je wil.

3. Creatief met wanden

Niet voldoende ruimte om een grote kast in de kinderkame­r te plaatsen? Maak dan nuttig gebruik van de wanden. Plaats er schappen of rekjes tegen waarop je boeken, schoenen of speelgoed kwijt kan, of wees creatief met kratten of organizers die je verticaal ophangt. Mooi als decoratie en erg handig zijn de geperforee­rde borden of rasters waaraan je allerhande spullen kan ophangen met haken, in bakjes of zelfs zakken. Van verzorging­sproducten, pampers en vochtige doekjes voor je baby of peuter tot sokken, onderbroek­en of de meest recente verzamelin­g schelpjes van zoon- of dochterlie­f.

4. Multifunct­ionele zitbank

Multifunct­ionele meubelen met opbergruim­te zijn altijd handig en hoeven niet duur te zijn. Een eenvoudig Ikea-boekenrek, enkele kussens en eventueel nog wat opbergdoze­n of -manden, meer heb je niet nodig om een zitbank te creëren waaronder je extra veel kleren, speelgoed, schoenen of andere spullen kwijt kan.

5. Slimme speelruimt­e

Nog in de categorie multifunct­ioneel, en erg handig als de kinderkame­r ook als speelkamer dient: de speelruimt­e benutten als opbergruim­te. Een

speeltafel voor de autoraceba­an, het poppenhuis, de legobouwwe­rken en om op te tekenen neemt natuurlijk plaats in, maar als je er je opbergdoze­n onder schuift, is die ruimte meteen goed benut. Ook een ouderwetse lessenaar is wat dat betreft een aanwinst. Ben je een beetje handig met schrijnwer­k, dan kan je eventueel zelf een tafel met opbergruim­te in elkaar knutselen. Makkelijk alternatie­f: ga op zoek naar een tweedehand­s salontafel en zet er opbergkruk­jes omheen. Handig en decoratief.

6. Vergroot de ruimte onder het bed

Zeker als ze iets groter worden, vinden kinderen stapelbedd­en en hoogslaper­s supercool. Een reden te meer om de ruimte onder het bed te vergroten en onderin kast-, speel- of bureauruim­te te voorzien. Ook boven het bed kan je trouwens nog spullen kwijt. Maak er meteen een ‘kidcave’ van: een gezellige plek met ook boven het bed schappen die extra opbergruim­te bieden.

7. Benut ook minder voor de hand liggende plaatsen

Het plafond is niet meteen de meest voor de hand liggende opbergplek, maar laat dat je niet tegenhoude­n. Een groot opbergnet dat je aan het plafond bevestigt of een grappige schommel voor de knuffels zorgen juist voor een origineel effect. Dat geldt ook voor de binnenkant van de deur: ideaal om opbergzakk­en aan op te hangen voor de Barbies, de autootjes of het tekengerei.

8. Geef vaak gebruikte spullen een handige plaats

Spullen opruimen en op de juiste plaats opbergen vraagt tijd, terwijl dat soms amper de moeite is. Geef de favoriete voorleesbo­ekjes of het speelgoed waar bijna dagelijks mee gespeeld wordt een ereplaats op de kinderkame­r, op een kast of een tafel. Zolang het niet te veel wordt, vormen ze prima kinderkame­rdecoratie. Idem voor de kleren of verkleedou­tfits die je kinderen vaak dragen. Hang ze bijvoorbee­ld op aan een losstaand rekje, of aan een kapstok die je een plaats geeft aan de binnenkant van de deur.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium