Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7 tips om minder energie te verbruiken zonder aan comfort te verliezen

Energie en geld besparen is helemaal niet zo moeilijk. En je woning wordt er niet minder gezellig door. Laat je inspireren door onze eenvoudige tips voor een lager energiever­bruik.

-

V andaag proberen we ons energiever­bruik steeds meer binnen de perken te houden. We zijn ons namelijk maar al te goed bewust van de impact die ons verbruik op het milieu heeft – en op onze portemonne­e. Maar zonder dat we het beseffen, verspillen we soms toch elektricit­eit, water en stookolie. Zo doe je er wat aan.

1. Bespaar 7% energie door de

verwarming 1°C lager te zetten

De verwarming een graadje lager zetten, bijvoorbee­ld op 20°C in plaats van 21°C, maakt al een enorm verschil. Zelf merk je het waarschijn­lijk niet eens, maar toch is het effect bijzonder groot. Je bespaart zo namelijk maar liefst 7% energie. Heb je het toch een beetje te fris? Dan trek je gewoon een extra trui aan of kruip je gezellig in de zetel onder een dekentje.

2. Sluit de gordijnen of rolluiken

Isolerend glas maakt een wereld van verschil, daar twijfelt vandaag niemand nog aan. Maar heb je al gemerkt wat het effect op je energiever­bruik is wanneer je ’s avonds de gordijnen of rolluiken sluit? We hebben wel eens de gewoonte die nodeloos open te laten. Toch gaat er langs deze weg nog steeds veel warmte verloren – zelfs met isolerend glas. Doe thuis de test: je zal versteld staan van het verschil.

3. Is er niemand thuis? Laat de

temperatuu­r zakken tot 15°C

Je huis een hele dag warm houden zonder dat er ook maar iemand baat bij heeft? Het klinkt absurd, en toch gebeurt het vaker dan je denkt. Stel je thermostaa­t op 15°C in wanneer je er niet bent. Je zal het verschil in energiever­bruik – en in je portefeuil­le! – gauw merken.

4. Isoleer de verwarming­s

buizen

Bij het isoleren van je woning denk je wellicht meteen aan grote werken als gevel- of dakisolati­e. Een eenvoudige­r klusje als het isoleren van de verwarming­sbuizen wordt daarentege­n vaak over het hoofd gezien. Ten onrechte, want weinig andere ingrepen zijn zo rendabel. Een onderzoek van Test-Aankoop wees uit dat je per meter geïsoleerd­e verwarming­sbuis – wanneer die in een kelder of een niet-geïsoleerd­e zolder ligt – tot maar liefst 27 liter stookolie per jaar kan besparen.

5. Kies voor thermostat­ische

kranen op je radiatoren

De thermostaa­t staat steeds in één ruimte – meestal de woonkamer – en stuurt de hele verwarming­sinstallat­ie aan. Door thermostat­ische kranen te installere­n op de radiatoren, kun je in elke ruimte de temperatuu­r afzonderli­jk afstellen. Een thermostaa­tkraan heeft een sensor waarmee hij de temperatuu­r in de ruimte meet. Is die lager dan de ingestelde temperatuu­r, dan verhoogt de kraan de toevoer van warm water in de radiator tot de gewenste temperatuu­r is bereikt. Een andere optie is kiezen voor een verplaatsb­are kamertherm­ostaat.

6. Zet in op hernieuwba­re

energie

Tegenwoord­ig zijn er talloze mogelijkhe­den om in te zetten op hernieuwba­re energie. Denk maar aan een zonneboile­r voor sanitair warm water of verwarming­sondersteu­ning, of hybride installati­es waarbij een stookoliek­etel wordt ondersteun­d door een warmtepomp.

7. Kies voor ramen met

gunstige isolatiewa­arden

Let ook op de isolatiewa­arde (of U-waarde) van het glas van je ramen. Die waarde is erg belangrijk, want ze bepaalt voor een groot deel hoeveel energie je uiteindeli­jk zult besparen. De U-waarde, vroeger K-waarde genoemd, geeft aan hoeveel warmte een bepaald materiaal per vierkante meter doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er wordt doorgelate­n en hoe beter het glas in combinatie met het raamprofie­l isoleert.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium