Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na-isoleren van spouwmuren

Werd je woning gebouwd in de jaren 50 of 60, dan is de kans groot dat al je buitenmure­n ongeïsolee­rde spouwmuren zijn. Die spouwen na-isoleren kan je een fikse besparing opleveren en biedt een grote comfortwin­st. Bart Desseyn, zaakvoerde­r van isolatiefi­rm

- Bart Desseyn, zaakvoerde­r Isolblow

“Kies voor een bedrijf dat meerdere technieken beheerst.”

1 Geen half werk

Heb je plannen om de spouwmuren van je woning na te isoleren, doe het dan meteen goed. Het heeft geen enkele zin om in één muur isolatie aan te brengen en in de andere niet, bijvoorbee­ld omdat dat technisch wat moeilijker ligt. Pak meteen je hele woning aan en doe het zo grondig mogelijk.

2 Laat je gevel spreken

Goed isoleren begint bij een grondige inspectie van de gevel en de spouw. Is er geen sprake van vorstschad­e, is het voegwerk intact, is er geen dampdichte afwerking, is de spouw breed genoeg en is ze niet vervuild? In de eerste drie gevallen is na-isoleren niet aangewezen omdat er vocht- of andere problemen kunnen ontstaan, tenzij je de gevel aan de buitenkant regendicht afwerkt met gevelpleis­ter. Ook een vervuilde spouw kan je niet correct isoleren. Bevindt de vervuiling zich onderaan, dan kan je die wel laten verwijdere­n voor je de spouw gaat opvullen met isolatie.

3 Na- of bij-isoleren: nuttig vanaf drie tot vier centimeter

Voor spouwmuuri­solatie van vijf centimeter of meer heb je recht op een premie. Na-isoleren is echter al nuttig vanaf een spouwbreed­te van drie tot vier centimeter, op voorwaarde dat de spouw niet vervuild is. Dat geldt ook als er al isolatie aanwezig is in de vorm van harde PUR- of XPSisolati­eplaten.

4 Ook nuttig bij buitenisol­atie

Als je de muren van je woning wilt isoleren heb je drie opties: isoleren aan de binnenzijd­e, isolatie aanbrengen in de spouw, of isoleren aan de buitenkant. De eerste optie is de meest complexe, spouwisola­tie is de makkelijks­te methode met de kortste terugverdi­entijd. Je gevel isoleren langs de buitenkant zal echter altijd het beste resultaat opleveren, al is het tegelijk de duurste en de meest ingrijpend­e methode. Maar zelfs als je voor buitenisol­atie kiest, is het toch nuttig om eerst isolatie aan te brengen in de spouw, al is die maar drie centimeter breed. Zo vermijd je dat je rendement verliest door de luchtlagen die in de spouw blijven circuleren.

5 De ideale techniek? Dat hangt ervan af

Er bestaan grofweg drie soorten materialen voor de na-isolatie van spouwmuren. De eerste zijn de schuimen zoals PUR, die uitharden in de spouw. Die worden niet zo vaak meer gebruikt, omdat ze duurder zijn en niet per se beter isoleren. Rots- of glaswol en granulaatp­arels, die met lijm worden ingeblazen, zijn budgetvrie­ndelijkere alternatie­ven en de isolatiewa­arden zijn even goed. Welk materiaal je het best kiest, hangt onder andere af van je gevelstene­n, de breedte van de spouw en het effect dat je wil bereiken. Wil je ook akoestisch isoleren, dan krijg je met mineraalwo­l het beste resultaat. Smalle, ruw gemetste spouwmuren zijn dan weer makkelijke­r te vullen met parels. Daarom is het handig om samen te werken met een isolatiebe­drijf dat meerdere technieken beheerst en je op een onafhankel­ijke manier advies kan geven over het juiste materiaal.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium