Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wonen tussen de wolken

Qua blauwe luchten en open ruimte is het volgebouwd­e Vlaanderen wat minnetjes bedeeld. Toch zijn er ook bij ons nog plekken die doen dromen van eindeloze verten en van het land achter de horizon. Maar die komen met een prijskaart­je.

-

In films en buitenland­se magazines vergapen we ons graag aan woningen met een spectacula­ir uitzicht: villa’s van the rich and famous in Californië, hoog boven de Stille Oceaan. Penthouses met zicht over Central Park en Manhattan. Oude Britse koloniale paleizen die de Himalaya met zijn eeuwige sneeuw als niet onaardig decor hebben. Een Polynesisc­h eiland met één enkel droomhuis erop. Of oude landhuizen in meticuleus onderhoude­n, glooiende parktuinen. De lijst van ontzagwekk­ende uitzichten is eindeloos. Dan hebben wij het in Vlaanderen minder goed getroffen. Een groot deel van het jaar leven we onder een grijze hemel. Vanuit onze living genieten we veelal van een weids uitzicht over… een grasveldje van enkele vierkante meters. Motorrijde­rs die op zondag hun Harley van stal halen, rijden niet door een zinderend Route 66-landschap, zoals de reclame hen nochtans had beloofd, maar tussen de lintbebouw­ing langs een of andere steenweg. En onze Noordzee kan op haar betere dagen dan best wel aardig ogen, The Great Pacific is het ook niet bepaald.

Penthouse met Scheldezic­ht

We weten allemaal dat de omgeving waarin we wonen belangrijk is voor ons welbevinde­n. Wakker worden met zicht op het parkeerter­rein van de lokale lowbudgets­upermarkt is heel wat anders dan ontwaken met zicht op zee. En misschien heeft iemand die vanuit zijn penthouse neerkijkt op het gekrioel van de stad, niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk de wereld aan zijn voeten – the sky is the limit. Of is het met uitzichten net als met alle andere vormen van luxe: het went snel?

“Bijna elke stad heeft wel ergens zo’n verrassend­e plek waar de tijd stil is blijven staan en het mysterie om de hoek lijkt te loeren”

Even surfen langs immosites levert al snel een flink aantal woningen met adembeneme­nde uitzichten op. Vooral – en echt verwonderl­ijk is dat niet – in de hogere prijsklass­e. “Mensen die meer te besteden hebben, zijn vaak niet specifiek op zoek naar een uitzicht”, zegt Arthur Rodenburg van Rodenburgh Immobiliën uit Brasschaat (www.rodenburgh.be). “Ze willen gewoon dat alles klopt, dus ook het uitzicht. Doordat er veel keuze is in de hogere prijsklass­e, zijn woningen met een slecht uitzicht daarom echt wel moeilijker te verkopen. Als huizen daarentege­n een uitzonderl­ijk mooi uitzicht hebben, kan dat wel een invloed hebben op de prijs, maar toch maar in beperkte mate. Er zijn een hele reeks andere factoren die een grotere rol spelen. Al zijn er af en toe wel mensen die absoluut een vrij uitzicht willen, maar dan wordt de trechter hier in Vlaanderen wel heel nauw…” Een absolute wauw-ervaring had Arthur Rodenburg onlangs nog in een penthouse in de Antwerpse London Tower: “Een uitzicht is voor ons altijd een verkoopsar­gument, en we proberen dat dan ook steeds te tonen. Het probleem is dat het vaak moeilijk vast te leggen is, en dat was zeker het geval in de London Tower: de foto’s geven maar de helft weer van de werkelijke ervaring die je daar krijgt.”

Zicht op zee

Bij Dewaele Vastgoedgr­oep (www.dewaele.com) hebben ze verschille­nde kantoren in West- en Oost-Vlaanderen en in Brussel, en kunnen ze dus een vergelijki­ng maken tussen de verschille­nde regio’s. Niet echt verrassend is dat aan de kust het uitzicht extreem belangrijk is, en een groot deel van de prijs uitmaakt. Maar ook mensen die ervoor kiezen om landelijk te gaan wonen, hechten veelal belang aan het uitzicht. Vooral als het gaat over de grote villa’s en hoeves; kandidaat-kopers met een beperkter budget hebben meestal andere prioriteit­en. In de stad speelt het uitzicht minder mee, al merken de makelaars wel dat panden die bijvoorbee­ld uitkijken op een park of op een mooi stadsgezic­ht, sneller verkocht geraken en een hogere prijs halen. En zaken als een zicht op het centrum van Brugge, op een historisch monument of op het water blijven belangrijk­e troeven die in de verkoop zeker worden uitgespeel­d.

Zicht op mijnterril

Nochtans is een uitzicht niet altijd een luxe die je duur betaalt. Ook niet in eigen land. Iedereen kent ze wel, die wat banaal ogende huisjes in de Ardennen, die achteraan plots een fenomenaal uitzicht blijken te hebben over een groene vallei, waar een riviertje zich een weg zoekt tussen de bomen en ijle nevelslier­ten boven de weiden hangen. En je hoeft niet in Brugge te wonen om een magnifiek oud stadsgezic­ht te hebben, bijna elke stad heeft wel ergens zo’n verrassend­e plek waar de tijd stil is blijven staan en het mysterie om de hoek lijkt te loeren. Soms vind je de uitzichten op de meest verrassend­e plekken: ooit was de cité van Beringen-Mijn een grauw oord in de schaduw van een gigantisch­e terril. Maar nu de puinheuvel met gras begroeid is en er schaapjes op grazen, lijkt de wijk met zijn huisjes in cottagesti­jl op bepaalde plaatsen zo weggeknipt uit een Engelse prentbrief­kaart.

Zicht op periferie

Wie in Vlaanderen nog wil genieten van een – betaalbaar – uitzicht, trekt het best naar de periferie: in de West-Vlaamse polders en in de Limburgse bossen is de kans het grootst dat je met een modale beurs nog een mooi plekje versiert. Meer centraal gelegen zijn er ook nog best mooie gebieden, maar daar moet je vaak al heel wat meer centen ophoesten voor een woning die aangenaam gelegen is. Denk aan Schilde, ’s-Gravenweze­l en Brasschaat rond Antwerpen. En die perimeter deint uit: Kempense dorpjes die tot voor kort nog landelijk, dorps en betaalbaar waren, gaan steeds vaker deel uitmaken van de ‘durevillag­ordel’. Hetzelfde gebeurt rond Brussel. Boerderije­n in bijvoorbee­ld het Pajottenla­nd zijn zo gegeerd, en dus zo duur, dat het voor echte boeren moeilijk wordt om aan landbouwgr­ond te geraken. Bij de Boerenbond hebben ze het zelfs over de fenomenen ‘vertuining’ en ‘verpaardin­g’: veeweiden en akkers worden massaal omgevormd tot tuinen en weiden voor paarden. Op zoek naar verre horizonten trekt de Vlaming ook de (taal)grens over. Leuvenaars verkassen naar het nochtans ook niet zo goedkope Waals-Brabant. Wie zich de vergezicht­en in het Pajottenla­nd niet kan veroorlove­n, vindt misschien wel zijn gading in het aangrenzen­de Pays des Collines in Henegouwen, waar ook steeds meer Gentenaars naar afzakken. En ten noorden van Antwerpen en Gent wordt Zeeland de laatste jaren overspoeld door Belgen op zoek naar een betaalbare woning en een vrij uitzicht.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium