Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wonen op je eigen bouwwerf: een goed idee?

Je huis renoveren kost geld, en dus kiezen veel verbouwers ervoor om thuis te blijven wonen – ook al is dat een veredelde bouwwerf. Hoe hou je dat leefbaar?

-

Het is niet verwonderl­ijk dat de meeste mensen die voor een ingrijpend­e renovatie staan – vaak kort na de aankoop van hun nieuwe woning – ervoor kiezen om in hun huis te (blijven) wonen. Of om er zo snel mogelijk in te trekken. Niemand betaalt immers graag én een hypotheek af, én huurgeld voor een eerdere of tijdelijke woning. En verblijven bij de (schoon)ouders is ook niet altijd mogelijk of draaglijk. Als je veel zélf doet, spaar je zo ook nog eens de (vaak) dagelijkse rit naar de werkplaats uit. Bovendien kun je ’s avonds ongestoord en in alle rust verder klussen, bijvoorbee­ld als de kinderen in bed liggen. Toch pak je de combinatie wonen-verbouwen best aan op de juiste manier, zodat je niet teveel aan levenskwal­iteit moet inboeten tijdens de renovatiew­erken.

Wees realistisc­h

Je moet natuurlijk niet te allen prijze thuis willen blijven wonen. Als er een nieuw dak komt, plan je best een tijdelijke verhuizing. Een tip: vakantiepa­rken hebben, zeker buiten het hoogseizoe­n, vaak goedkope accommodat­ie in de aanbieding. Bij andere vormen van totaalreno­vatie kies je eveneens best voor een tijdje elders logeren. Maar als je in de zomer verbouwt kun je natuurlijk in je eigen tuin kamperen – als je die hebt. Je kunt er in dat geval zelfs een kleine vakantie van maken. Zeker kleine kinderen zullen het verschil met een verre, vaak dure bestemming nauwelijks opmerken.

Kies voor een gefaseerde aanpak

Een realistisc­he en doordachte langetermi­jnplanning is een must voor wie thuis blijft wonen en de verbouwing zelf onder handen neemt. Daarbij hoort een gefaseerde aanpak, waarbij je kamer voor kamer, verdieping per verdieping aanpakt. Zo blijf je altijd over de basisvoorz­ieningen beschikken en is er altijd wel een kamer die als gezellige, tijdelijke living of als werkruimte kan dienen. Niet vergeten: als je een verwarming­sinstallat­ie installeer­t of isolatie plaatst – of laat plaatsen – zorg je er best voor dat dat voor de winterperi­ode is gebeurd.

Richt een miniwoning in

Tijdens een lange verbouwing houd je best altijd minstens één kamer vrij van stof en werktuigen. Een kamer waarin je als het ware niet merkt dat er een ingrijpend­e verbouwing aan de gang is. Leg een natte dweil aan de binnenkant van de deur en hang aan de werfkant een extra gordijn om het stof zoveel mogelijk tegen te houden. Met warme verlichtin­g en knusse meubels tover je deze plek in een oogwenk om in een tijdelijke, gezellige miniwoning. Zo heb je altijd een kamer waar je even tot rust kunt komen en de renovatiew­erken kunt vergeten. De sfeer zal er alleen maar wel bij varen.

Leve eenpansger­echten

Tijdens een ingrijpend­e verbouwing heb je al genoeg aan je hoofd. Kokkerelle­n op hoog niveau laat je dus best even achterwege. Koken kun je bijvoorbee­ld op een tijdelijk elektrisch fornuis. In de kringloopw­inkel of op tweedehand­swebsites vind je genoeg goedkope exemplaren. Een microgolfo­ven doet vaak ook wonderen.

Zadel jezelf en je partner of gezin vooral niet op met overbodige stress door mensen uit te nodigen voor een etentje op je bouwwerf. Wil je tóch zelf iets organisere­n, kies dan voor een barbecue in de tuin – ook ’s winters kan dat. En laat je uitnodigen bij vrienden - je maakt het over een paar maand wel goed in je nieuwe keuken.

Besteed het uit

Zie je het écht niet zitten, en beschik je niet over uitwijkmog­elijkheden, dan kun je altijd een beroep doen op een renovatiec­oördinator. Die plant niet alleen de opvolging van de werken, maar regelt ook alle vergunning­en, aanvragen voor premies en andere dingen waaraan je vaak zelf niet denkt. Bovendien verdedigt de coördinato­r je belangen bij de verschille­nde aannemers, én hij houdt een strakke blik op het budget en zorgt ervoor dat afspraken worden nagekomen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium