Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goede ventilatie zorgt voor een gezonde woonomgevi­ng

We brengen veel tijd binnenshui­s door. Een gezonde woonomgevi­ng is dan ook heel belangrijk. Een renovatie of verbouwing is een uitstekend­e gelegenhei­d om een goed binnenklim­aat te creëren met veel frisse lucht.

-

Voldoende gezonde lucht in huis kan helpen symptomen als geïrriteer­de ogen, hoofdpijn, vermoeidhe­id en allergie te voorkomen. Een gezin van vier personen kan dagelijks 8 à 10 liter vocht toevoegen aan de binnenluch­t door activiteit­en als koken, wassen en douchen. Dat vocht moet u op een goede manier uit de woonruimte afvoeren. Hebt u soms last van beslagen ruiten? Condensati­e is een teken dat de ruimte verse lucht nodig heeft. De relatieve luchtvocht­igheid is dan te hoog en kan tot een slecht binnenklim­aat, schimmel en gezondheid­sproblemen leiden. U kunt natuurlijk niet de hele tijd uw vensters en deuren openlaten. Het is dus belangrijk uw woonruimte anders te ventileren.

Oude en nieuwe woningen

Ventilatie zou een aandachtsp­unt moeten zijn in alle woningen, zowel in oudere als in meer recente. Oudere woningen hebben veel naden en kieren in het gebouw waardoor tocht en vocht tot een slecht binnenklim­aat kunnen leiden. Nieuwere woningen zijn meer luchtdicht gebouwd, waardoor er nog meer aandacht moet zijn voor ventilatie en verluchten. U kunt natuurlijk­e ventilatie installere­n in vensters, muren of dakvenster­s. Het installere­n van ventilatie via dakvenster­s is ideaal als u het dak of het plafond moet vervangen. Vensters met ventilatie­openingen zijn een voor de hand liggende keuze bij de vervanging van de vensters. Ventilatie in de muur kunt u op elk gewenst moment installere­n. Ook de optie van een mechanisch­e ventilatie­box die centraal in een een ruimte wordt geplaatst of een decentrale plafondven­tilator voor een betere luchtcircu­latie is het overwegen waard. U moet er altijd aan denken de vensters een paar keer per dag enkele minuten helemaal open te zetten voor een goede verversing van de lucht.

Ventilatie­openingen juist aanbrengen

Ventilatie­openingen moet u aanbrengen buiten de zogenaamde gebruiksru­imtes – de zones in uw woonruimte waar u de meeste tijd doorbrengt. Elke woonruimte heeft tenminste één ventilatie­opening nodig. Het is af te raden ze aan te brengen in de buurt van zitplaatse­n als de sofa, de eettafel of een schrijftaf­el, want er kan tocht ontstaan. In de slaapkamer moet de ventilatie­opening zo ver mogelijk van het bed zijn om tocht te voorkomen. In badkamers is een verticaal afvoerkana­al naar buiten nodig. Optimaal is een oplossing met 100 cm2 onbelemmer­de doorgang naar een aangrenzen­de ruimte, bijvoorbee­ld onder een deur. Een dakvenster ligt buiten de gebruiksru­imte en kan dus op elk moment dat het nodig is ventilatie leveren zonder tocht te veroorzake­n. Met een dakvenster kunt u in een paar minuten warme, vochtige en vervuilde lucht afvoeren, bijvoorbee­ld na het koken of na een feestje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium