Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ewan verbaast in lange sprint bergop en mikt op Sanremo

-

Dat Caleb Ewan kan spurten, wisten we al. Maar dat de kleine Australiër het ook bergop kan? Op de aankomsthe­lling in Stirling zette hij zich in het wiel van Sagan en ging hij de wereldkamp­ioen fluitend voorbij. De kleine Australiër is meer dan een pure sprinter en wil dat straks bewijzen in Milaan Sanremo.

Het is al de zevende ritzege in drie jaar tijd voor Caleb Ewan in de Tour Down Under. Maar bij de vorige zes overschree­d hij de finish in zijn typische spurtstijl: met zijn bovenlijf steunend op zijn stuur en zijn hoofd tegen het voorwiel geplakt. In Stirling gisteren ging het zo steil dat dat deze keer geen optie was. Toch was hij er de snelste. “Indrukwekk­end, zeg je? Ja, maar ik wist dat ik dit kon. Sagan bergop kloppen is wel leuk”, zei de 23-jarige spurter van Mitchelton­Scott. Hij zoefde Peter Sagan voorbij, waarna de wereldkamp­ioen vertraagde zodat ook Impey en McCarthy de wereldkamp­ioen nog voorbijgin­gen.

Einde contract

Voor Ewan is het een ferme opsteker in functie van Milaan - Sanremo. Vorig jaar werd hij er al tiende en nu mikt hij nog hoger. “Caleb zit er echt mee in zijn hoofd, dat is zijn grote doel van het voorjaar”, zegt ploegleide­r Matthew White. Om daarna te focussen op zijn eerste Tour de France. “Hij zal in de vlakke spurten kunnen rekenen op Luka Mezgec en Matteo Trentin”, zegt White. “En op Daryl Impey voor de meer hellende aankomsten. Hij is er klaar voor.”

De kleine Aussie (1,67 meter, 65 kilogram) met Zuid-Koreaanse roots is straks ook einde contract. “Ja, ik hoop dat hij bij ons blijft, maar hij zal gegeerd zijn door andere ploegen”, weet White.

Lotto-Soudal werd al genoemd. Dat zoekt een opvolger voor André Greipel en met de successen van Robbie McEwen in het verleden weten ze hoe om te gaan met een snelle man van Down Under.(bow)

 ?? FOTO EPAEFE ?? Ewan laat wereldkamp­ioen Sagan achter zich.
FOTO EPAEFE Ewan laat wereldkamp­ioen Sagan achter zich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium