Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nachtraid in Rod Laver

Elise Mertens (22) heeft zich op verbluffen­de wijze en in het holst van de nacht kunnen plaatsen voor de derde ronde van de Australian Open. Misschien nog meer dan met haar kwalificat­ie maakte ze in de befaamde Rod Laver Arena indruk door de manier waarop

- SERGE FAYAT

Elise Mertens verbluft met grootse comeback na 05achterst­and

Elise Mertens (WTA 37) is een

tough cookie, zoals de Australiër­s zeggen. In de eerste set tegen de Australisc­he Daria Gavrilova (WTA 23) stond ze op een bepaald moment 0-5 achter. Maar de Limburgse rechtte de rug en kwam terug. “Bij die 0-5 dacht ik: Oh

neen, alsjeblief­t geen 0-6. Maar in tennis is alles mogelijk als je doorzet. En uiteindeli­jk is het me gelukt”, zei ze achteraf. En o ja: in diezelfde eerste set werkte Mertens ook nog eens acht (!) setpunten weg.

Het werd in alle opzichten een memorabele dag voor Mertens. Voor haar allereerst­e optreden in de Rod Laver Arena moest ze wachten tot 23.50u omdat Grigor Dimitrov zijn handen meer dan vol had met de Amerikaan MacKenzie McDonald. Daardoor werd haar wedstrijd ook voor bijna lege tribunes gespeeld, maar het was allemaal de moeite waard.

“Ik was om 7.15u opgestaan en ging om 9.30u een halfuurtje trainen op Centre Court”, zei Mertens. “Daarna ben ik weer gaan slapen en om 17.00u zijn we teruggekee­rd naar Melbourne Park. Ik heb nog een keer ingespeeld en véél gegeten. Ik denk dat ik drie of vier keer gegeten heb. Dan kwam Dimitrov met zijn vijfsetter. Het ging op en neer. Weer opwarmen, niet opwarmen, en uiteindeli­jk dan toch de baan op. Het was niet makkelijk om in de wedstrijd te komen omdat we zo lang hadden moeten wachten. Bovendien speelde Gavrilova in het begin fantastisc­h.”

Dus stond voor ze het goed en wel besefte die 0-5-achterstan­d op het bord. “Het is nooit makkelijk om pas om 23.50u aan een wedstrijd te beginnen. Normaal slaap je dan al”, zegt Robbe Ceyssens, de vriend én coach van Mertens. “Ik kon er dus goed inkomen dat Elise wat tijd nodig had. Ik zei haar: Laat de storm maar overwaaien, dit gaat niet blijven duren. Anders zou Gavrilova top 10 van de wereld zijn. Elise is gewoon haar ding blijven doen, knokte zich terug in de match en uiteindeli­jk kraakte de andere gewoon mentaal. Ik vond het raar dat Gavrilova niet één van die acht setpunten kon benutten, maar ik ga niet klagen.” (lacht)

Het is niet de eerste keer dat Mertens een 0-5-achterstan­d weet weg te wer- ken. Ze flikte het vorig jaar ook al op het WTA-tornooi van Peking tegen de Slovaakse Dominika Cibulkova, toen de nummer 10 op de ranglijst.

Dagje recuperere­n

Morgen neemt ze het voor een plaats in de achtste finales op tegen de Française Alizé Cornet (WTA 42), die eerder op de avond de Duitse Julia Görges (WTA 12) met 6-4 en 6-3 naar huis had gestuurd. “Ik heb nog nooit tegen haar gespeeld. Ze heeft veel ervaring, maar ik ken haar speelstijl niet echt. Nu volgt eerst een dag om te recuperere­n. Ik weet echt niet hoe ver ik hier kan geraken. Sinds begin dit jaar heb ik al veel wedstrijde­n gespeeld, maar mentaal en fysiek voel ik me nog goed. Ik hou ervan om te vechten en ik zal alles geven.”

En toen was het dringend tijd om te gaan slapen.

Robbe Ceyssens, vriend en coach van Mertens “Het is nooit makkelijk om pas om 23.50u aan een wedstrijd te beginnen. Normaal slaap je dan al.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium