Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb een taaltest moeten doen”

Bas Birker en de kunst van het Belg worden

- DOMINIQUE PIEDFORT

Zijn nieuwste comedyshow mag dan Je Moeder! heten, toch zet Bas Birker het moederscha­p hierin niet centraal. Nee, de Tilburger is sinds kort Belg geworden. En daarvoor moest hij dezelfde procedure doorlopen als elke anonieme Afghaan.

Waarom dan kiezen voor Je Moeder! als titel? Birker is daar heel eerlijk in. “Weet je, het beestje moet natuurlijk een naam hebben. Je verzint zo’n titel voor er nog maar een letter op papier staat. Het is gewoon een grappige titel. Het doet me denken aan A Moeder, iets typisch Antwerps. Maar het heeft totaal niets te maken met een moederbind­ing. Ik zou niet graag hebben dat mijn lief een typische moeder wordt, dat misschien wel. Samen hebben we een dochtertje. Maar je moet al heel origineel uit de hoek komen om nog iets geestigs over die kindertoes­tanden te kunnen zeggen. Bovendien hebben we een droomkind, we hebben er nog nooit last mee gehad, echt waar. Ze heeft me nog nooit een nacht wakker gehouden.”

Bas Birker woont met zijn Belgische vrouw en hun kind van 3,5 jaar in Antwerpen. Zijn dochter bracht hem wel dichter bij de kern van de nieuwe show. “De tweetaligh­eid van haar is wel grappig. Als ik zeg: loop naar de auto, dan stapt ze naar de auto. Als mijn lief het zegt: dan rent ze.”

Saaiste bioscoopsc­herm ooit

Wat uiteraard te maken heeft met haar Nederlands­e vader. Alhoewel, Birker is onlangs Belg geworden. En dat was een lijdensweg. “Het was Kafka. De stad Antwerpen is daar echt een uitblinker in. Het moeilijkst­e was om me in te schrijven. In het districtsh­uis kreeg ik om 10.30u te horen dat het vol zat. Ik dacht eerst dat ze het land bedoelden. Nee, ik moest er om 7u ‘s ochtends al gaan staan, in een lange rij tussen alle andere asielzoeke­rs. Iedereen krijgt dan een nummertje. In de wachtzaal moet je dan de hele tijd een scherm in het oog houden. Want daar komt je nummer op, zonder seintje en niet in volgorde. Het is het saaiste bioscoopsc­herm ooit. Toen ik aan de beurt kwam, bleek dat ik eerst nog naar het ziekenfond­s moest. Voor ik het wist, kwam ik in een vicieuze cirkel terecht. Die kon ik alleen maar doorbreken omdat ik een Belgisch kind heb. Ik heb nog een taaltest moeten doen ook, bij een mevrouw die Fatima heette, ik kreeg net een voldoende.” Of het stof is voor deze show? “Wees gerust, ik begin er mee, goed voor twintig volle minuten. Ach, die Kafka is wel grappig, maar toch vooral frustreren­d. Een half jaar heeft het geduurd voor ik mijn identiteit­skaart kreeg. Pas op, ik ben geen Belg geworden omdat het zomaar kon. Ik voel me meer Belg of Vlaming dan Nederlande­r. Bovendien wilde ik stemrecht. En ik heb hier in Antwerpen nooit een cultuursho­ck ervaren. Ik vind Antwerpena­ren ook helemaal geen dikkenekke­n, ik vind ze net heel open. Al blijf ik voor hen natuurlijk wel een Hollander. Of ik nu in Nederland ga uitspelen dat ik nu een Belg ben? Nee, ik heb geen ambitie in Nederland. Daar draait alles om cabaret, stand-up bestaat er amper. Wat moet ik daar nog gaan zoeken?”

Je Moeder!, première nu zaterdag 20 januari in het CC Merksem (uitverkoch­t), volledige speellijst op www.basbirker.be

BAS BIRKER ‘‘Ik vind Antwerpena­ren helemaal geen dikkenekke­n, ik vind ze net heel open. Al blijf ik voor hen natuurlijk wel een Hollander.’’

 ?? FOTO STUDIO EDELWEISS ?? Bas Birker speelt
Je Moeder!. “Het beestje moet natuurlijk een naam hebben, en het is gewoon een grappige titel.”
FOTO STUDIO EDELWEISS Bas Birker speelt Je Moeder!. “Het beestje moet natuurlijk een naam hebben, en het is gewoon een grappige titel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium