Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij is een betere vechter dan ik”

Antwerpse tweeling verdedigt Belgische eer op EK jiujitsu

- ANDREAS ROTTY

Eeneiige tweeling Maurice en Michel Goffart (42) doen al zestien jaar mee aan jiujitsuto­ernooien over de hele wereld, zo ook morgen op het Europees Kampioensc­hap in Lissabon, dat Maurice vorig jaar won in zijn klasse. “Hij is beter”, zeggen ze allebei.

MICHEL GOFFART (42)

Jiujitsuve­chter “Vroeger moest een tegenstand­er soms twee keer op één toernooi ‘dezelfde’ persoon proberen te verslagen.”

Michel werkt bij de Antwerpse brandweer en Maurice op de administra­tieve dienst van de stad. Maar hun grote hobby is hun eigen jiujitsusc­hool Tri-force Exit, uitgebouwd in de Balansstra­at op het Zuid, waar ze een zeventigta­l leerlingen de kneepjes – of slagen – van het vak leren. Jiujitsu is een gevechtspo­rt die ontstaan is nadat judo in Brazilië verzeilde en een update kreeg. “De Braziliane­n maakten de regels losser, je moet blijven doorvechte­n tot jij of je tegenstand­er opgeeft of de tijd op is”, legt Michel uit.

De twee zijn momenteel in Lissabon om zaterdag te vechten op het Europees Kampioensc­hap. Er zijn zowat vierduizen­d deelnemers voor de verschille­nde klasses, daarmee het grootste jiujitsuto­ernooi ter wereld. Dat komt door de open inschrijvi­ngen, iedereen mag meedoen, ook nietEurope­anen. Maurice zal er in de klasse 40 tot 45-jarigen tussen 64 en 70 kilo met de hoogste technische onderschei­ding, de zwarte band, zijn Europese titel verdedigen. Brandweerm­an Michel heeft ook een zwarte band, maar vecht in een hogere gewichtskl­asse, van 70 tot 76 kilo. Vorig jaar was hij geblesseer­d, twee jaar geleden lag hij er in de eerste ronde uit. “Het is niet leuk om te zeggen, maar Maurice is een groter talent dan ik, maar ik supporter zeker voor hem als hij verder raakt dan ik in het toernooi”, geeft hij toe. “Ik ben zeker niet veel beter”, ontkent Maurice zelf. “Het moet gewoon eens meezitten. Ik ben vorig jaar Europees kampioen geworden omdat ik de juiste tegenstand­ers trof en niet moe werd. We zijn zeker aan elkaar gewaagd, ik zou zelfs zeggen dat Michel beter is. Hij werd ooit wereldkamp­ioen toen hij een blauwe band had

(een lagere onderschei­ding, red).

technische

Hij vecht op een heel andere manier, hij wint vaker door de tegenstand­er te laten opgeven en ik mik meer op de score van de jury nadat de tijd om is.”

Het duo, dat sprekend op elkaar lijkt, is, om het met een understate­ment te zeggen, niet aan zijn proefstuk toe. “We hebben de voorbije zestien jaar samen zowat 150 medailles verzameld op toernooien”, vertelt Maurice. “Ook in Rio de Janeiro, Japan, Californië, Chicago en over heel Europa. Regelmatig gingen we met plaats een en twee naar huis, toen we nog in dezelfde gewichtskl­asse vochten. We hebben ons regelmatig tegen elkaar kunnen meten.”

Daaruit hebben ze dus beiden besloten dat de ander beter is. Voor tegenstand­ers was hun gelijkenis soms verwarrend. “Vroeger kwam het voor dat een tegenstand­er een van ons versloeg, om dan ‘dezelfde’ persoon later in het toernooi tegen te komen”, lacht Michel. “Dat moet verwarrend geweest zijn.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Michel (in blauwe outfit) en Maurice Goffart. De gelijkenis is treffend en hun jiujitsuta­lent onmiskenba­ar.
FOTO WALTER SAENEN Michel (in blauwe outfit) en Maurice Goffart. De gelijkenis is treffend en hun jiujitsuta­lent onmiskenba­ar.
 ?? FOTO WAS ??
FOTO WAS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium