Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Helpt ouderen bij woningaanp­assingen”

Seniorenra­ad stelt adviezen voor

-

De seniorenra­ad van het district Antwerpen heeft zijn memorandum opgesteld voor het volgende districts en stadsbestu­ur. De senioren benadrukke­n het belang van inspraak en vragen aandacht voor wonen, zorg en mobiliteit.

Naar aanleiding van de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober heeft de seniorenra­ad van het district Antwerpen zijn memorandum overgemaak­t aan alle Antwerpse politieke partijen. Het document is gericht aan het volgende districts- en stadsbestu­ur en telt verschille­nde aandachtsp­unten en verbeterin­gen die volgens de seniorenra­ad van het district Antwerpen aangewezen zijn. Zo vraagt de raad meer aandacht voor de problemen die samenhange­n met digitalise­ring, maar vragen ze ook om senioren meer te helpen bij noodzakeli­jke woningaanp­assingen die het mogelijk maken om langer thuis te blijven. “De districtsp­remie voor kleine hulpmiddel­en, zoals handvaten voor in de badkamer of keukenhulp­middelen bijvoorbee­ld, zien we graag uitgebreid”, zegt Pierre De Troyer, voorzitter van de seniorenra­ad van het district Antwerpen. “Vandaag kan je een keer per jaar die premie aanvragen, tot 250 euro. Maar als je in het begin van het jaar iets nodig zou hebben van 30 euro, dan kan je later in het jaar geen beroep meer doen op die premie.”

Daarnaast vragen de senioren ook voor het opstarten van twee centrale aanspreekp­unten in het district Antwerpen, waar senioren terecht kunnen met al hun noden en -vragen.

De seniorenra­ad pleit eveneens voor een veilig district en een vlotte mobiliteit. Meer aandacht voor voetpaden, en oversteekp­laatsen in het bijzonder. De Antwerpse senioren zien ook graag wijkbussen komen in bepaalde buurten die minder mobiele senioren een wekelijkse vaste route aanbiedt langs dienstence­ntra, supermarkt­en... Ook de dienstverl­ening van De Lijn baart de senioren zorgen. “Onder meer het afschaffen van bus 31 vinden we geen goed idee”, zegt De Troyer. “Mensen moeten daardoor soms vijfhonder­d meter tot een kilometer wandelen voor een halte. Voor ouderen is dat verre van ideaal.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De seniorenra­ad is onder meer ontevreden over het afschaffen van buslijn 31. “Ouderen moeten soms tot wel een kilometer wandelen naar de volgende halte”, klinkt het.
FOTO PATRICK DE ROO De seniorenra­ad is onder meer ontevreden over het afschaffen van buslijn 31. “Ouderen moeten soms tot wel een kilometer wandelen naar de volgende halte”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium