Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extreem weer is grootste dreiging

-

Wereldleid­ers waren nooit bezorgder over milieukwes­ties, zegt het Wereld Economisch Forum (WEF). Voor het eerst staan milieurisi­co’s op de eerste én tweede plaats op de lijst van grootste dreigingen, die het WEF jaarlijks samenstelt. Opvallend: economisch­e risico’s scoren laag.

“De draagkrach­t van de planeet stuit op haar limieten en de schade wordt steeds duidelijke­r.” Dat staat in het Global Risk Report 2018, dat werd samengeste­ld na een ondervragi­ng van zakenliede­n, regeringsl­eden, ngo’s en opiniemake­rs uit het netwerk van het WEF. Net als vorig jaar worden ‘extreme weersomsta­ndigheden’ als de grootste dreiging gezien, dit jaar gevolgd door ‘natuurramp­en’. Ook de dreiging dat de klimaatver­andering niet in toom gehouden kan worden, baart zorgen, en staat op de vijfde plaats. Het gevaar van cyberaanva­llen en gegevensfr­aude of -diefstal vervolledi­gen de top vijf. De dreigingen van grootschal­ige migratie en terroristi­sche aanvallen, die vorig jaar nog in de top vijf stonden, zijn nu niet meer zo acuut.

Opmerkelij­k is dat de zorg om het milieu geopolitie­ke en macro-economisch­e bedreiging­en naar de achtergron­d heeft gedrongen. Het risico op oorlog ligt ongeveer op het gemiddelde van alle mogelijke risico’s. En de dreiging van uiteenspat­tende zeepbellen op de financiële markten komt qua waarschijn­lijkheid pas op de tiende plaats. De economisch­e hoogconjun­ctuur heeft de zorgen hierover doen afnemen. Het risico op uit de hand lopende werklooshe­id, energiepri­jzen, deflatie of inflatie liggen ver onder het gemiddelde.

Op het geopolitie­ke terrein ziet het WEF een risico in de toenemende neiging van landen en regeringen om zichzelf centraal te stellen, en minder rekening te houden met de rest van de wereld, zoals het China van Xi Jinping en de VS onder Donald Trump. Maar het geldt eveneens voor de Brexit, het hernieuwde Franse zelfbewust­zijn onder Macron, de groeiende internatio­nale rol van Poetins Rusland en het Turkse beleid onder Erdogan.

 ?? FOTO AP ?? Orkaan Irma richtte in september nog zware schade aan op Cuba.
FOTO AP Orkaan Irma richtte in september nog zware schade aan op Cuba.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium