Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Macron wil streng én humaan asielbelei­d

-

De Franse president Emmanuel Macron bezocht maandag Calais, om de geesten rijp te maken voor een nieuw asielbelei­d. Zijn plannen liggen nu al zwaar onder vuur.

Gemiddeld 315 per dag. Zoveel migranten hebben er het afgelopen jaar vanuit Calais geprobeerd illegaal naar Groot-Brittannië te reizen. De aanpak is nochtans streng. De grenspolit­ie heeft in 2017 in en rond de stad 24 netwerken van mensensmok­kelaars ontmanteld.

“Calais mag geen illegale toegangspo­ort voor Engeland zijn. Het mag nooit meer een ‘jungle’ van migranten zijn”, zei de Franse president Emmanuel Macron gisteren tijdens een bezoek aan de regio. Maar hij voegde eraan toe dat de overheid óók meebetaalt aan douches en medische zorg voor de migranten daar. Op korte termijn gaat die bovendien zelf voedsel uitdelen onder de migranten. “Dat doen we met mobiele distributi­epunten. Want er mogen nooit meer illegale kampen ontstaan.”

Macron bezocht in Noord-Frankrijk onder meer een asielzoeke­rscentrum, sprak er met lokale politici en hulpverlen­ers en hield een toespraak tot politieage­nten.

Een fatsoenlij­k dak

Calais geldt sinds jaar en dag als het Franse epicentrum van migratiest­romen. In oktober 2016 werd daar de ‘jungle’ afgebroken, waar zo’n zevenduize­nd illegale migranten in krotten woonden. Nu leven er, verstopt op een industriet­errein en tussen de bomen, nog zo’n vierhonder­d tot zevenhonde­rd migranten die hopen via vrachtwage­ns illegaal naar Groot-Brittannië te reizen.

De nieuwe wet die in de maak is, en die in februari wordt voorgestel­d, rust op twee pijlers. Asielverzo­eken moeten veel sneller behandeld worden, en wie recht heeft op asiel, krijgt ook recht op een fatsoenlij­k dak boven het hoofd. Daarvoor wordt de opvang flink uitgebreid. Tegelijker­tijd zullen migranten die geen recht hebben op asiel, zoals economisch­e vluchtelin­gen, sneller en efficiënte­r het land worden uitgezet. En ze zullen vaker en langer worden opgesloten.

Kritiek van alle kanten

President Macron manoeuvree­rt doelbewust tussen een humanitair en een streng beleid. Niet toevallig maakte het ministerie van Binnenland­se Zaken bekend dat vorig jaar zowel meer verblijfsv­ergunninge­n zijn afgegeven (262.000, +13,7%) als mensen het land zijn uitgezet (bijna 15.000, +14,6%).

Maar de kritiek komt van alle kanten. Rechtse politici vinden Macron te slap, linkse politici vinden hem te streng. En zelfs in Macrons eigen partij, La République En Marche, knaagt het. “De asielopvan­g die we bieden, schiet ernstig tekort”, zei Macrons partijgeno­ot Sonia Krimi in het parlement. Zij maakte zich vooral boos over het voorstel om illegalen op te sluiten in speciale detentiece­ntra. “Dat is onze republiek onwaardig”, zei ze, waarna een luid applaus volgde in de Assemblée.

In antwoord op de kritiek is de regering een lange serie overlegron­des gestart met politici en hulporgani­saties die zich bezighoude­n met migratie. Een omstreden wetsartike­l – over het opstellen van een lijst met ‘veilige’ landen – werd al geschrapt.

Negentig dagen vast

“De asielproce­dures moeten sneller”, beloofde Emmanuel Macron na zijn bezoek. “Nu duurt het vaak achttien maanden, dat

moet zes maanden worden.” Maar het uitzetten moet ook sneller, voegde hij eraan toe. “Als wij iemand de grens over willen zetten die geen recht heeft op asiel, en de procedure daarvoor duurt twee jaar, wat gebeurt er dan? Die raakt ingeburger­d.”

Het wetsvoorst­el bepaalt dat illegale migranten straks negentig dagen mogen worden vastgehoud­en, in afwachting van hun uitzetting, tegenover 45 dagen nu. “We zullen altijd humaan zijn. En we zullen streng zijn als dat nodig is”, zei de president.

FRANK RENOUT

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Emmanuel Macron (rechts) gaat met behulp van een vertaler (midden) in gesprek met een jonge migrant tijdens zijn bezoek aan Calais.
FOTO AP Emmanuel Macron (rechts) gaat met behulp van een vertaler (midden) in gesprek met een jonge migrant tijdens zijn bezoek aan Calais.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium