Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Ten oorlog’ met dictator Kim Jung-un

-

Jonas Van Thielen (31), de acteur die samen met Arnout Hauben twee keer Ten Oorlog trok op Eén, vervoegt het leger imitatoren van Tegen de Sterren op. Hij zal onder meer in de huid kruipen van politici Ben Weyts en Wouter Van Besien en ook Urbanus vertolken, maar het wordt vooral uitkijken naar zijn versie van de NoordKorea­anse leider Kim Jungun.

Zijn Koreaans staat nog niet op punt, maar verder heeft Jonas Van Thielen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jung-un al behoorlijk in de vingers. “Met dank aan de afdeling make-up en kostuums van Tegen de

Sterren op”, zegt de acteur uit Ten Oorlog die in een iets verder verleden Hollywoods­terren rode kaken bezorgde door tijdens interviews hun scènes na te spelen voor De

Laatste Show.

Van Thielen geeft toe dat de Aziatische “raketman”, zoals de Amerikaans­e president Trump de NoordKorea­anse leider noemde, zich uitstekend leent tot een imitatie. “Al vind je amper beelden van een sprekende Kim Jung-un. Op het internet vond ik een paar speeches, meer niet.”

“Op andere beelden zie je hem vooral wandelen en genieten van het uitzicht. In dat opzicht was ik volledig vrij om de man naar mijn hand te zetten, gewoon omdat er geen algemeen beeld bestaat van hoe hij zich gedraagt of spreekt.”

Je zou kunnen zeggen dat je met een imitatie van Kim Jung-un alleen maar kunt scoren: “Dat zou ik niet durven zeggen. Ik kreeg eergistere­n wel een sms van de mensen van Tegen de Sterren op dat ze de imitatie geslaagd vonden. Ik heb naar zijn jaarlijkse speech aan het volk gekeken, in zo’n gigantisch­e zaal vol uniformen. Je ziet hem een tekst aflezen met die lage, hese stem. Ik kan uiteraard geen Koreaans, hooguit Engels en slecht Frans. Dus heb ik maar iets verzonnen. Iets dat Aziatisch klinkt, maar ook wel naar Japans neigt.”

“Als ik iets meer tijd had gehad, had ik misschien wat Koreaans ingestudee­rd. Maar ik denk niet dat iemand zal zeggen: hé, die kerel in

Tegen de Sterren op spreekt wel geen Koreaans. Dan hebben ze de essentie van het programma niet bekeken, denk ik.”

Wellicht krijgt de Noord-Koreaanse leider de imitatie op het VTMscherm nooit te zien, al weet je met die man en zijn leger van spionnen nooit. “Ik hoop dat hij het mij niet kwalijk neemt. En als hij het te zien zou krijgen, denk ik niet dat hij ervan wakker ligt. Ik vermoed dat ik niet op de lijst kom te staan van mensen die hem dagelijks beledigen; daarvoor zal hij toch eerder richting Verenigde Staten kijken.”

Jonas Van Thielen zal ook minister van Verkeer en Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) imiteren, Wouter Van Besien van Groen en komiek Urbanus. “Bij Urbanus kunnen de meeste mensen zich wel voorstelle­n hoe hij klinkt, bij Weyts en Van Besien is dat anders. Als ik die imiteer, gaan de mensen niet denken: natúúrlijk, dat is hem helemaal. Best een uitdaging, maar wel een heel fijne.”

“Ik ben trouwens erg onder de indruk van de imitaties in Tegen de

Sterren op. Ik heb Louis Talpe stiekem aan het werk gezien en ik kan nu al zeggen dat hij iedereen gaat verrassen.”

TOM DE LEUR

Tegen de Sterren op, vanaf 1

februari op VTM

 ?? FOTO'S VTM, VRT ?? Jonas Van Thielen als Kim Jungun in Tegen de
Sterren op:“Ik hoop dat hij het mij niet kwalijk neemt.” Klein beeld: met Arnout Hauben in Ten Oorlog.
FOTO'S VTM, VRT Jonas Van Thielen als Kim Jungun in Tegen de Sterren op:“Ik hoop dat hij het mij niet kwalijk neemt.” Klein beeld: met Arnout Hauben in Ten Oorlog.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium