Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In de liefde geloven we allebei niet meer”

-

Twee keer weigerde Yana (22) een deelname aan Temptation Island. Omdat oma, die haar opvoedde, niet akkoord ging. Maar nu vond Clairette (64) dat haar kleindocht­er haar kans moest grijpen. Met succes: Yana is met haar borstvergr­oting en afkeer voor naturel nu al de ster.

Twee keer al was de kranige oma Clairette op de rem gaan staan, maar afgelopen zomer belde ze Yana zelf op: ze had de vorige seizoenen bekeken – “Veel meisjes kwamen daar goed uit” – en nog eens raad gevraagd aan de familie – “Iedereen was enthousias­t” – en vond dat haar kleindocht­er er voor moest gaan. “Achterklap zal er altijd zijn. Maar je daar boven stellen en op je doel afgaan, dat heeft Yana van mij. En bovendien zitten die meisjes vooral op dat eiland om zich te amuseren. Weet je: vrouwen die preuts zijn, dát zijn de ergste. Die hebben bijna altijd iets te verbergen.”

Dat doel van Yana, een Oostendse nagelstyli­ste, laat zich makkelijk samenvatte­n: bekend worden, in de hoop er een modellenca­rrière aan over te houden. Maar niet zonder oma’s zegen. Want haar oma is alles voor Yana. En omgekeerd. Clairette voedde Yana op van toen ze 6 was, en sindsdien weten de twee alles van elkaar en voelen ze elkaar perfect aan.

Ze hebben hetzelfde spontane karakter, en dezelfde waarden. Zoals: je moet er altijd piekfijn uitzien, ook al ga je naar de bakker aan de overkant van de straat. Ook over de liefde zijn ze het intussen eens. Yana: “Daar geloven we niet meer in. Ik word vaak benaderd door mannen die een vrouw of vriendin hebben. En oma heeft emotioneel – en financieel – al te veel afgezien.” Clairette pikt in: “Pas op, ik ben nog steeds in trek hé. Ook bij jongere mannen. Als ik wegga, krijg ik binnen de vijf minuten een drankje aangeboden. Maar verder dop ik m’n boontjes wel alleen. Die zelfstandi­gheid, dat is alles.”

Nieuwe borsten

Af en toe moet Clairette mentaal bijbenen. Zoals bij Yana’s fascinatie voor tatoeages en cosmetisch­e chirurgie, omdat ze “naturel maar niets vindt”. “Ze wou een borstvergr­oting, maar ik was daar eerst niet voor te vinden. Je hebt mooie borsten, Yana, zei ik. Maar oma, ze zijn veel te klein, vond ze. En uiteindeli­jk zag ik op televisie dat dat geen taboe meer is. Dus reed ik haar op haar 18de om vijf uur ’s ochtends door een dik pak sneeuw naar de kliniek in Overijse. Of ik dat vroeger zelf heb overwogen? Niet nodig. Ze noemen mij hier in Oostende Dikke Tetje, dan weet je het wel.”

Waarop Yana: “En als je een mooie vrouw bent, moet je zelden je portefeuil­le opendoen als je weggaat. Al profiteer ik nooit.” Samenwonen doen ze intussen niet meer, maar ze bellen dagelijks. Tot tien keer toe, daarvoor namen ze zelfs een businessab­onnement voor hun gsm. “We kijken naar dezelfde tvprogramm­a’s, zoals

Grey’s Anatomy. En daarna bellen we. Heb je dit gezien? Heb je dat gezien? We horen elkaar ook in het midden van de nacht. Als ik uitga en ze draaien óns liedje – You’re the First, My Last, My Everything van Barry White – dan bel ik oma wakker. Gewoon, om haar even te laten meeluister­en. En soms lig ik al te slapen als oma mij stuurt waar ze zit. Dan zie ik de dag erna selfies van haar met mijn

vriendinne­n.”

 ?? FOTO INGE KINNET ?? BENJAMIN PRAET
Temptation
Island, vanaf 1 februari op Vijf
FOTO INGE KINNET BENJAMIN PRAET Temptation Island, vanaf 1 februari op Vijf

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium