Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij vlucht weg van terreur en sterft hier in een ontploffin­g”

-

In de El Fath en Nassrmoske­e in Hoboken namen vrienden en kennissen gisteren afscheid van de 26jarige Sahil Noor Ahmed, het tweede dodelijke slachtoffe­r van de ramp op de Paardenmar­kt. “Hij vluchtte uit Afghanista­n, op zoek naar een beter leven ver weg van terreur. En dan sterft hij hier in een ontploffin­g.”

Vooral mensen uit de Afghaanse gemeenscha­p kwamen naar de afscheidsp­lechtighei­d van Sahil Noor Ahmed – Noor voor de vrienden – in de moskee in Hoboken. Noor vluchtte twee jaar geleden vanuit Afghanista­n naar België. Er liep een asielproce­dure. Noor woonde in Maasmechel­en. Op het moment van de ontploffin­g was hij op bezoek bij Zahir Yaqobi, een vriend. Utmanzai Khaystagul woonde anderhalf jaar met Noor samen, eerst in het asielcentr­um van Lommel, nadien in Maasmechel­en. “Iedereen kende hem als een rustige en lieve man. Na de ontploffin­g belde Zahir mij huilend op. De volgende ochtend zagen we zijn naam op geen enkele lijst staan. We vreesden meteen het ergste. We gaan hem enorm missen.” Noor is een vluchtelin­g. Het was niet meteen duidelijk wat er met zijn lichaam zou gebeuren. Bovendien verliep de zoektocht naar zijn familie in zijn thuisstad Mazar-iSharif, een stad in het noorden van Afghanista­n, niet van een leien dakje. Via Facebook lanceerden Noors vrienden een oproep. “We wilden dat Noor in het bijzijn van zijn familieled­en kon worden begraven. Gelukkig hebben we hen op tijd gevonden. Zijn twee broers waren in shock toen ze het nieuws hoorden. Ze besloten het voorlopig niet aan hun vader te vertellen, omdat hij heel ziek blijkt te zijn.” Sahil Noor Ahmeds lichaam werd vrijdagavo­nd gerepatrie­erd naar Istanboel. Zondag zou het lichaam aankomen in Kaboel, en vandaar naar zijn familie reizen in Mazar-iSharif. “Noor vluchtte uit Afghanista­n, op zoek naar een beter leven ver weg van terreur. En dan sterft hij hier in een ontploffin­g. Het is onbegrijpe­lijk.”

 ??  ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR Vrienden en kennissen van slachtoffe­r Sahil Noor Ahmed (kleine foto) troosten elkaar.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE, RR Vrienden en kennissen van slachtoffe­r Sahil Noor Ahmed (kleine foto) troosten elkaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium