Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voedselban­k wil verjongen

Nieuwe campagne op 30ste verjaardag moet extra centen en nieuwe vrijwillig­ers opleveren

-

De Belgische Voedselban­ken zijn op zoek naar vers kapitaal en nieuwe vrijwillig­ers. Op hun dertigste verjaardag hebben ze een recordjaar achter de rug, maar laat dat nu juist niet de bedoeling zijn.

De negen Voedselban­ken in ons land – naar de negen oorspronke­lijke provincies – bestaan dit jaar dertig jaar. Het aantal monden dat ze voeden stijgt jaar na jaar. “Onze innigste wens was eigenlijk dat we overbodig zouden worden, maar zo ziet het er niet naar uit”, zegt gedelegeer­d bestuurder Jef Mottar. “Integendee­l, jaarlijks groeit het aantal erkende minderbede­elden dat wij verder kunnen helpen.”

Dat klopt. In ons land stijgt het aantal leefloners naar ruim 140.000 vorig jaar, en het zijn zij die aanspraak kunnen maken op gratis voedselhul­p. Ook het leefloon zelf zit overigens sinds eind vorig jaar op recordhoog­te: de leeflonen per maand liggen nu vast op 595 euro, 893 euro en 1.190 euro, afhankelij­k van de gezinssitu­atie. De Voedselban­ken zamelden vorig jaar bijna 16.500 ton voedsel in. Bijna de helft daarvan zijn producten die speciaal voor Europese voedselhul­p worden geproducee­rd (met Europees geld dus). Een kwart komt uit de landbouw en de voedingsin­dustrie. Een vijfde wordt geschonken door de warenhuize­n, 4% door de veilingen, en 3% via de jaarlijkse inzamelact­ies bij particulie­ren, in supermarkt­en. “Het ingezameld­e voedsel verdelen we over 626 liefdadigh­eidsvereni­gingen, waar mensen met een leefloon en hun gezin zich kunnen inschrijve­n als ‘vaste klant’ om een voedselpak­ket af te halen. Nu ja, tegenwoord­ig gaat het meer om winkels met gratis producten, zodat de mensen zelf een pakket kunnen samenstell­en. Wie bijvoorbee­ld geen rijst of melk hoeft, moet die niet nemen. Ook zo gaan we voedselver­spilling tegen”, zegt Mottar.

Wie dezer dagen via sociale media appels ziet verschijne­n, maakt wellicht kennis met de nieuwe campagne van de Voedselban­ken, ‘Samen solidarite­it voeden’. De appel staat symbool voor die voedselhul­p.

Sandra Bekkari meter

Sandra Bekkari, bekend van haar Nooit meer diëten- kookboeken, is meter van de actie. “We willen een jonger publiek aanspreken”, zegt Mottar. “De mensen van wie we giften ontvangen, worden ouder, en we merken toch dat er bij de Belgische bevolking tegenwoord­ig een zekere terughoude­ndheid is wat giften betreft. En we zien ook een vorm van ‘vermoeidhe­id’ tegenover de Voedselban­ken. We bestaan immers al zo lang, en onze activiteit­en blijven vaak onzichtbaa­r voor het grote publiek. Er zijn bovendien ook tal van andere organisati­es actief op het domein van hongerbest­rijding.” De Voedselban­ken lanceren nu een nieuw, laagdrempe­lig ‘giftkanaal’. Wie ‘Food’ sms’t naar 3060 doneert ineens twee euro. SYLVIA MARIËN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium