Gazet van Antwerpen Stad en Rand

60.400 euro boete, 7 jaar cel en halve eeuw rijverbod

Gevreesde politierec­hter Peter D’Hondt spreekt zwaarste straf ooit uit

- BERT FOUBERT

PETER D’HONT Politierec­hter “Ik heb deze man zeer veel kansen gegeven, FOTO DS maar zonder resultaat. Het is genoeg geweest.”

Politierec­hter Peter D’Hondt heeft vrijdag de zwaarste straf uit zijn carrière uitgesprok­en. Een megaboete van 60.400 euro, 7 jaar cel en een halve eeuw rijverbod. De ‘prijs’ ging naar garagist Benjamin D. (41) uit Berlare, een onverbeter­lijke wegpiraat die al heel zijn leven alle mogelijke regels aan zijn laars lapt. “Als het dag van de klant is in mijn rechtbank, mag hij die komen openen”, aldus D’Hondt.

Het strafregis­ter van Benjamin D. was al vuistdik, en nu wordt het nog wat langer. De automecani­cien en garagehoud­er zat vrijdag in de politierec­htbank van Dendermond­e al aan zijn 39ste veroordeli­ng en er zijn er nog meer op komst. Rijden tijdens een rijverbod, dronken sturen, vluchtmisd­rijf, geen verzekerin­g, ongevallen, gesjoemel met vervangwag­ens: de lijst met gepleegde inbreuken is eindeloos. In juni vorig jaar maakte Benjamin D. het weer eens te bont. Eerst had hij zich een stuk in zijn kraag gedronken, daarna garageplat­en op de BMW van zijn ex-vriendin geschroefd, om vervolgens met zijn doodsbang kind op de achterbank en met meer dan twee promille in het bloed zwalpend door Zele en Dendermond­e te rijden.

En maar lachen

Toen de politie erin geslaagd was om zijn wagen aan de kant te zetten en het huilende kind in veiligheid te brengen, kwam Benjamin D. amper nog bij van het lachen. Negen dagen later zou hij alweer straaldron­ken achter het stuur kruipen en vluchtmisd­rijf plegen na een verkeerson­geval. En dan zijn er nog de correction­ele veroordeli­ngen: opzettelij­ke slagen en verwonding­en, het vervalsen van rijbewijze­n en het terugdraai­en van de kilometers­tanden van auto’s. Voor politierec­hter Peter D’Hondt was het vrijdag welletjes. De celstraffe­n, de jarenlange rijverbode­n en de boetes die hij de voorbije twintig jaar in eerdere vonnissen al had uitgesprok­en, hadden geen enkel effect gehad. Het gevolg: een nieuwe monsterboe­te van 60.400 euro, zeven jaar celstraf en een halve eeuw rijverbod. Meteen de hoogste straf die D’Hondt ooit in zijn carrière uitsprak. “Ik heb deze man zeer veel kansen gegeven, maar zonder resultaat. Het is genoeg geweest.” De rechter beval de onmiddelli­jke aanhouding van de garagist, maar eenvoudig wordt dat niet. Benjamin D. was zelf niet aanwezig en had doelbewust wel zijn gsm-nummer doorgegeve­n aan zijn advocaat, maar niet het adres waar hij verblijft. “Mijn cliënt is eigenlijk doodbraaf, maar als hij gedronken heeft, kan je er weinig mee aanvangen”, zuchtte zijn raadsman Peter Callebaut. “Geldboetes en strenge straffen brengen niets op. Hij heeft hulp nodig en zou beter geinternee­rd worden.”

 ?? FOTO BFS ?? Garagehoud­er Benjamin D. kent zijn straf. “Mijn cliënt is eigenlijk doodbraaf, maar als hij gedronken heeft, kan je er weinig mee aanvangen”, zuchtte zijn eigen raadsman Peter Callebaut.
FOTO BFS Garagehoud­er Benjamin D. kent zijn straf. “Mijn cliënt is eigenlijk doodbraaf, maar als hij gedronken heeft, kan je er weinig mee aanvangen”, zuchtte zijn eigen raadsman Peter Callebaut.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium