Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geneeskund­e Schadeverg­oeding na medische blunder? Zes jaar geduld a.u.b.

Ook Berchemse vrouw dupe van klungelend slachtoffe­rfonds

-

Wie een schadeverg­oeding wil van het Fonds voor de Medische Ongevallen moet jaren wachten op een uitbetalin­g. Volgens experts loopt er van alles mis. “En zo dreig ik liefst 200.000 euro loon mis te lopen”, zegt de Berchemse Christ’l Van De Looverbosc­h.

Zes jaar wacht Christ’l (59) nu al op centen en vooral erkenning van de medische fouten die haar gynaecolog­e maakte. De vrouw uit Berchem werd mismeester­d bij een operatie aan een verzakte blaas en baarmoeder. Wachten doet ze vanuit haar zetel. Want werken kan de voormalige onthaalmoe­der niet meer omdat ze zo veel pijn lijdt. Eens buitenkome­n lukt alleen nog als de morfine haar werk doet. “Het doet me enorm veel verdriet dat ik niet alleen voor mijn twee kleinkindj­es kan zorgen. Als grootmoede­r wil ik graag met hen naar het speelplein en leuke dingen doen. Daar had ik toch altijd van gedroomd. Maar de medische fout gaf me een totaal andere en veel minder mooie ‘oude dag’.” Normaal gezien moet Christ’l van het Fonds voor de Medische Ongevallen (FMO) een schadeverg­oeding krijgen. Die dienst, onderdeel van het Riziv, komt tussen voor wie schade oploopt door een operatie of andere gezondheid­szorg. In 2012 beloofde het fonds haar binnen het jaar terug te betalen, maar daar is dus nog altijd niets van in huis gekomen.

“Ik begrijp dat zo’n dienst uitgebreid onderzoek moet uitvoeren voor hij een bedrag uitkeert aan slachtoffe­rs. Maar veel langer dan een jaar tijd neemt dat toch niet in beslag? Intussen moet ik het rooien met een inkomentje van nog geen 700 euro. En zonder erkenning en respect voor wat ik meemaakte. Zowel financieel als mentaal is dat heel zwaar om dragen.”

Bedolven onder het werk

Christ’l is lang niet de enige. Experts trekken nu aan de alarmbel, omdat ook zij vaststelle­n dat de dienst vierkant draait. Patiënten moeten maanden en soms jaren op een schadeverg­oeding wachten. Ter illustrati­e: de dossiers die nu in expertise gaan, werden al in 2014 ingediend. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) ziet verschille­nde verklaring­en voor die vertraging­en: artsen zijn dikwijls weinig beschikbaa­r om dossiers te analyseren, het verzamelen van bewijsstuk­ken verloopt vaak moeizaam en er is een gebrek aan externe experts. Dat ant- woordde ze vorige week in de Commissie voor de Volksgezon­dheid op een vraag van Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA). Maar volgens de experts is die verklaring onjuist. Zij wijzen met een beschuldig­ende vinger naar de interne werking van het FMO. Zij zijn het gebrek aan goede aansturing en duidelijke procedures beu. “Het fonds heeft geen respect voor ons”, zegt een expert die anoniem wil blijven uit angst voor represaill­es. “De lonen worden maanden te laat uitbetaald. Ook worden dossiers willekeuri­g gespreid onder experts. Soms krijg je er vier of vijf in een maand en is het praktisch onmogelijk om de termijnen te respectere­n. Andere keren ben je werkloos en worden collega’s bedolven onder het werk.” Nog volgens de experts zijn ook de dossierbeh­eerders, die hun werk wel goed wíllen uitvoeren, een bron van problemen. “Ze hebben vaak geen medische kennis en zijn niet op de hoogte van alle procedures”, klinkt het. “Ze willen altijd bijkomende informatie. Daarom blijven dossiers uit 2010 en 2012 aanslepen.”

Grondige evaluatie

De dienst werd, ironisch genoeg, in 2010 opgericht om langdurige gerechteli­jke procedures overbodig te maken. “Omdat de procedure bij het FMO zo traag verliep, zocht ik intussen via het gerecht naar een oplossing voor de impasse”, zegt Christ’l. “Zonder resultaat, want ook juridisch kwam geen schot in de zaak. Daarna moest ik dus noodgedwon­gen opnieuw bij het fonds aankloppen.” Ook Van Peel komt tot die vaststelli­ng. “Het fonds slaagt er niet in sneller te werk te gaan. In zijn huidige vorm vraag ik me af of het fonds nog wel een meerwaarde heeft ten opzichte van een juridische procedure en of de enorme werkingsko­sten nog wel opwegen tegenover het resultaat. Ik pleit niet voor een afschaffin­g, maar een grondige evaluatie is nodig.” MYRTE DE DECKER TOMMY HUYGHEBAER­T

CHRIST’L VAN DE LOOVERBOSC­H Slachtoffe­r medische fout “Intussen moet ik het zien te rooien met een inkomentje van nog geen 700 euro. En zonder erkenning en respect voor wat ik meemaakte.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Christ’l Van De Looverbosc­h: “Ik had graag een mooiere oude dag gekregen.”
FOTO VICTORIANO MORENO Christ’l Van De Looverbosc­h: “Ik had graag een mooiere oude dag gekregen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium