Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben wel wat gewend, maar nu beet ik op mijn lip” Brandweerw­oordvoerde­r Kristof Geens stond week lang in het oog van journalist­ieke storm

- STEFAN LAENEN

Van de gasexplosi­e op de Paardenmar­kt tot de stevige storm, het was een woelige week voor het Antwerpse brandweerk­orps. De brandweerm­an in de branding die de pers koelbloedi­g te woord staat is Kristof Geens (34).

Kristof Geens was afgelopen week niet van het scherm te branden. Als een van de officiële woordvoerd­ers van brandweerz­one Antwerpen stond de Olenaar zowel op de Paardenmar­kt als tijdens de stormachti­ge donderdag in de journa- listieke vuurlinie. “Ik verzorg mee de communicat­ie van het Antwerpse korps, onder meer via website en sociale media. Tijdens incidenten sta ik de pers te woord”, vat Geens samen. Maandagavo­nd was hij snel ter plaatse op de Paardenmar­kt. “Als brandweerm­an ben ik wel wat gewend, maar bij dit drama beet ik soms op mijn lip. De materiële en vooral de menselijke ravage zijn enorm. Bij zo’n ramp volg ik elk crisisover­leg, en beantwoord ik zo eerlijk mogelijk de persvragen. Gelukkig zijn de meeste journalist­en erg profession­eel, met respect voor het werk van de hulpverlen­ers en de privacy van slachtoffe­rs. Voor alle anderen spannen we een lintje. Ik bleef maandag de hele nacht ter plekke, en hielp bij de opvang van betrokkene­n en nabestaand­en.”

6.000 oproepen in voormiddag

Allicht is dat je heilig vuur, want in je vrije tijd ben je... “…brandweerm­an. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Ik blus al acht jaar als vrijwillig­er bij het geweldige korps van Herentals.” In de nasleep van het stormweer stonden de overbezett­e noodlijnen in het oog van de storm. “De kritiek op haperende lijnen is onterecht. In Antwerpen kregen we zeshonderd oproepen binnen op een voormiddag, in gans de provincie meer dan zesduizend. Zo’n groot aantal kan je onmogelijk simultaan beantwoord­en, dus kiezen we de juiste prioriteit­en. Incidenten waar gevaar loert, krijgen absolute voorrang. Een boom die op een school dreigt te vallen gaat voor op weggewaaid­e dakpannen. Gelukkig heeft bijna iedereen daar begrip voor, dat bewijzen de honderden positieve steunreact­ies die we ontvingen. Alle reacties spelen we door naar onze brandweerm­annen en -vrouwen. Deze week bracht een vrouw een bos bloemen naar de kazerne, uit appreciati­e. Ik verzeker u, dan wordt zelfs een stoere brandweerm­an heel week.” Wat brengt het weekend? “Uitblazen! Maar ik blijf alert, want ik ben van wacht.”

 ?? FOTO STAD ANTWERPEN ?? Kristof Geens: “De materiële en vooral de menselijke ravage van de ramp op de Paardenmar­kt zijn enorm.”
FOTO STAD ANTWERPEN Kristof Geens: “De materiële en vooral de menselijke ravage van de ramp op de Paardenmar­kt zijn enorm.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium