Gazet van Antwerpen Stad en Rand

30 maanden cel voor wietkweker­s

-

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft vijf mensen veroordeel­d tot effectieve celstraffe­n van 20 maanden tot 30 maanden effectieve celstraf voor het exploitere­n van twee cannabispl­antages en het aftappen van het elektricit­eitsnetwer­k.

De bende werd geleid door de Nederlands­e Turken Ali en Mustafa K., die hulp kregen van Boubker A., Lewani K. en elektricie­n Andy J. Ali K., een geharde drugscrimi­neel die niet aan zijn proefstuk toe was, wordt gezien als de leidende figuur die een aantal cannabispl­antages in en om Antwerpen zou runnen. De speurders ontdekten tussen 2015 en 2017 twee plantages, een in het Oost-Vlaamse Hamme en een in Zwijndrech­t, waarin enkele honderden cannabispl­anten werden gekweekt. Ali K. kreeg geregeld hulp van zijn vader Mustafa K. en Boubker A., die eveneens bekend zijn voor drugsfeite­n. Vader Mustafa K. werd geregeld gezien in de buurt van de plantages en uit onderzoek bleek ook dat zijn gsm vaak voor lange tijd de buurt van de kwekerijen te vinden was. “Dat is op zich geen bewijs voor actieve deelname aan het exploitere­n van zo’n plantage”, vond zijn advocaat Carl Slabbaert.

DNA op sigaret

De rechtbank vond de schuld van de vader toch bewezen. Van Ali K. vonden de speurders dan weer een sigaret in de plantage. Op de sigaret werd zijn DNA teruggevon­den. Vader en zoon kregen 30 maanden cel voor hun rol. Ook de elektricie­n die de gangsters hielp om de plantages van elektricit­eit te voorzien, deelt in de klappen. Hij werd veroordeel­d tot 20 maanden cel. De rechtbank legt de veroordeel­den ook boetes op die oplopen tot 16.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium