Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hein moet spitsvondi­g zijn

Vanhaezebr­ouck beschikt maar over twee aanvallers

- JÜRGEN GERIL

Wie gaat in godsnaam de goals maken bij Anderlecht? Onyekuru is out, Harbaoui en Beric zijn weg en een nieuwe aanvaller is er nog niet. Coach Hein Vanhaezebr­ouck moet het tegen Genk doen met de zwalpende Lukasz Teodorczyk (drie goals) of Sylvère Ganvoula (nul goals), die werd weggehoond bij zijn huurclub KV Mechelen. Armoe troef?

Herman Van Holsbeeck wilde graag Aleksandar Mitrovic terughalen uit Newcastle, de scouting ging voor Richmond Boakye van Rode Ster Belgrado en Landry Dimata hoopt tevergeefs dat Wolfsburg hem nog verhuurt. Het zijn allemaal pistes die te duur bleken voor Anderlecht. Dus heeft Anderlecht nu Moeskroens­pits Jonathan Bolingi als target. Maar zolang die er niet is, moet Hein Vanhaezebr­ouck het doen met Lukasz Teodorczyk en Sylvère Ganvoula. “Ik ben al blij dat ze allebei fit zijn”, aldus de coach. “Anders hadden we echt een probleem. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat die jongens zichzelf terugvinde­n. Dat kan door hen hun taken nog duidelijke­r uit te leggen, door hun kwaliteite­n te benadrukke­n, door ploegmaats die hen helpen.” Teo had op stage tegen Heerenveen wel even een opleving met twee goals, maar raakte toch niet uit zijn negatieve spiraal. Paars-wit overwoog zelfs om ook hem van de hand te doen, maar de geïnteress­eerde clubs zoals Torino bleken niet concreet genoeg. De Pool liet weten liefst tot de zomer te willen blijven omdat hij, ondanks zijn snertseizo­en, best nog gelukkig is bij Anderlecht. Tegen Genk krijgt hij een zoveelste kans. Sylvère of Sylvain? Dat is ook omdat het voor Vanhaezebr­ouck moeilijker ligt om meteen Sylvère Ganvoula in de ploeg te zetten. Hein noemde de man uit Congo-Brazzavill­e tijdens de stage dan wel vaak Sylvain, maar met zijn fysieke présence en zijn kopbalster­kte charmeerde Ganvoula de coach wel. Maar omdat de spits er tijdens zijn uitleenbeu­rt aan KV Mechelen werkelijk niets van bakte - nul goals en één assist - ligt een directe basisplaat­s niet voor de hand. Vanhaezebr­ouck kan hem wel inschatten. “Ganvoula is geen onbekende, hé. Ik ken hem van bij Westerlo en volgde bij KV Mechelen ook de matchen die hij speelde.” Bij Malinwa liet Ganvoula vooral een ongemotive­erde, soms wat luie indruk. Hij was er beland tegen zijn zin, was liever bij paars-wit gebleven en leek er gewoon zijn mooie Anderlecht­loon te willen opstrijken zonder te presteren. Dat zijn vader ook nog overleed, gaf hem een extra mentale tik. Het werd een flop. KV Mechelen had nochtans 450.000 euro betaald om Ganvoula een heel seizoen te huren en toen het hem vroegtijdi­g terug naar Brussel wilde sturen, moest het daar in principe ook voor betalen aan Anderlecht. Dat probleempj­e werd opgelost door makelaar Mogi Bayat. Hij regelde de ontbinding van Ganvoula’s huurcontra­ct - KV kreeg een serieuze korting en het verwonderd­e daarna niemand dat Bayat Nicolas Verdier (Eupen) én de vrije Fabien Camus in Mechelen mocht stallen. Nochtans zaten er Achter de Kazerne maar weinigen op Camus te wachten... Thelin terughalen En zo maakt Ganvoula nu toch weer een gretige indruk bij Anderlecht, want als Mechels wegwerppro­duct moet hij zich absoluut bewijzen vooraleer er een nieuwe aanvaller komt.

Paars-wit heeft overigens ook - een beetje tot ergernis van Waasland-Beveren - onderzocht of het daar zijn huurling en topschutte­r Isaac Kiese Thelin niet kon terughalen. Dat was contractue­el onmogelijk, maar Vanhaezebr­ouck heeft aan de Zweed wel al laten blijken dat hij zijn type is en dat hij in de zomer een nieuwe kans verdient.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium