Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Telkens weer thuiskomen

La Rosa in Edegem krijgt weer meer appreciati­e van restaurant­gids Gault&Millau

-

Restaurant La Rosa is meer dan een degelijk restaurant. Voor veel klanten is het telkens weer thuiskomen. Moeilijk, want concurrere­n met mama’s keuken is niet evident. Toch, Gault&Millau was ook tevreden, zodat de ambitie weer smeult.

Toen Wannes Sabbe en Dieter Meyer vijftien jaar geleden hun restaurant startten, was de hele wijk genoemd naar rozen. “In dit huis was café Het Rozenhof gevestigd en ook het benzinesta­tion aan de overkant droeg die naam”, weet Dieter Meyer nog. “Daar komt de naam La Rosa vandaan. Toen hadden we zelfs rozen in ons interieur.” Ze verloren aan belang, zeker toen papierkuns­tenaar Axel Goossens in opdracht van de uitbaters een vier meter lange pauw in de zaak ophing. “Ik start altijd met een levensecht 3D-ontwerp”, zegt Goossens. “Dat wordt platgedruk­t en geprint en daarna start het knip- en plakwerk. Dat laatste kan nooit perfect zijn, maar het komt de levendighe­id van het ontwerp ten goede.” Dieter beaamt dat: “we zien steeds weer nieuwe schaduwen, zodat het is alsof er leven in het dier zit.” Dat de pauw, die refereert naar het art-decokarakt­er van het pand, nog niet te snel zal verdwijnen, blijkt uit het drukwerk van de zaak: het trotse dier drukt zijn stempel. Toeval: ook de kunstenaar worstelde met zijn ontwerp, dat veel groter uitviel dan gedacht.

“Wat eten we?”

Hij zal dezelfde beginnersf­out hebben gemaakt als Wannes en Dieter. “We waren toen eerder een brasserie”, zegt Dieter. “Onze eerste kaart was geweldig groot, met tien voor- en tien hoofdgerec­hten, plus nog eens vier suggesties van elk. Gelukkig volgden onze klanten voor 80 procent onze suggesties, zodat we de kaart geruisloos konden aanpassen. Nu hebben we elke maand vier voor- en vier hoofdgerec­hten. Maar de suggesties blijven gegeerd. Veel mensen vragen ons na het binnenkome­n: ‘En? Wat eten we vandaag?’ Juist daarom hebben we elke dag een nieuwe lunchsugge­stie.” “En dan nog”, valt chef Wannes in, “sommige klanten vragen gewoon hetzelfde als een paar dagen eerder.” De appreciati­e is dan ook groot. Die van Gault&Millau fluctueert. Het duo had 14, zakte naar 13, maar staat nu sterker dan ooit, met 14 en twee koksmutsen. “Ik denk dat de gids ons goed doorzien heeft”, geeft Wannes grif toe. “Toen we zakten, was onze focus verzwakt. We waren jonge vaders die bovendien een tweede zaak wilden opstarten. Dat hadden we niet mogen doen. We zijn er twee jaar later dan ook uitgestapt. Bovendien had de inspecteur toen een slechte saus gekregen. Allez, alles liep mis.” “Maar nu zitten we weer op koers. In feite zijn we niet bezig met die punten, maar wel met de kwaliteit. Al hopen we natuurlijk dat we geen punten meer verliezen. Als ik echt eerlijk moet zijn, begrijp ik sommige quoteringe­n niet. Och, we zijn tevreden als onze klanten content zijn en zeggen dat we beter zijn dan die of die sterrenche­f. Collega’s met een ster zeggen ons ook vaak dat we meer waard zijn. Dat doet goed. Onze ambitie? Nog een cijfertje hoger en juist één jaar voor we gaan stoppen een ster”, lacht Wannes.

 ??  ?? Dieter Meyer bedient zijn gasten. FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS De pauw van Axel: fier natuurlijk. Chefkok Wannes Sabbe. Salade van geroosterd­e bloemkool.
Dieter Meyer bedient zijn gasten. FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS De pauw van Axel: fier natuurlijk. Chefkok Wannes Sabbe. Salade van geroosterd­e bloemkool.
 ??  ?? door Johan Van Baelen
door Johan Van Baelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium