Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We breiden publiek en werking uit”

Bib verhuist naar administra­tief centrum

-

Bib Vredegerec­ht op de Turnhoutse­baan gaat dit voorjaar een maand dicht en opent op 1 juni opnieuw op de gelijkvloe­rse verdieping van het administra­tief centrum bij het Moorkenspl­ein.

Op 23 januari verhuist de districtse­n loketwerki­ng van het administra­tief centrum in de Maréestraa­t naar het districtsh­uis. De gelijkvloe­rse verdieping zal niet lang leegstaan, want op 1 juni verhuist de bibliothee­k van de Turnhoutse­baan naar het administra­tief centrum. “We dromen al jaren van een nieuwe bib in Borgerhout”, zegt districtsv­oorzitter Stephanie Van Houtven (sp.a). “Tijdens de vorige legislatuu­r waren er plannen om aan de Bretel aan de Stenenbrug een nieuwe bib te bouwen, maar daar is niets van terechtgek­omen. De huidige bib in het pand op de Turnhoutse­baan, waar tot september het vredegerec­ht voor het negende kanton was gehuisvest, voldoet immers al jaren niet meer. De ruimte is veel te klein. Bovendien kunnen er vanwege veiligheid­svoorschri­ften maar 49 mensen tegelijk binnen. Nu de districtse­n loketwerki­ng verhuist, biedt de vrijgekome­n gelijkvloe­rse verdieping een oplossing.”

Tijdelijk

Een tijdelijke oplossing, want op termijn zal het administra­tief centrum, waar nu op de hoogste verdieping­en de lokale politie deels gevestigd is, worden afgebroken. Maar voor het zover is, zal het gelijkvloe­rs worden opgeknapt voor de bib. “De ruimte wordt dubbel zo groot en zal veel lichter en aangenamer zijn”, zegt Stephanie Van Houtven nog. “Onze boekencoll­ectie is nu vooral afgestemd op kinderen en jongeren en op anderstali­ge nieuwkomer­s die Nederlands leren. Daarop zijn onze activiteit­en ook gericht, zoals de workshops Medialab, het Taalpunt Nederlands om anderstali­gen samen met vrijwillig­ers hun Nederlands te laten oefenen of ‘Verhalen in alle talen’, de voorleesuu­rtjes van moeders in hun eigen taal. Nu we meer ruimte ter beschikkin­g krijgen, willen we onze werking en bereik uitbreiden. We willen evolueren naar een bib 2.0 waar je ook terechtkan om te studeren of te werken.” Het gebouw op de Turnhoutse­baan is eigendom van de stad. Of het pand, dat om een grondige renovatie vraagt, in beheer van de stad blijft of in de markt wordt gezet, is nog niet bekend. KARIN VANHEUSDEN

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Kinderen knutselen in de bib Vredegerec­ht tijdens een workshop Medialab. De bib verhuist over enkele maanden naar het administra­tief centrum aan het Moorkenspl­ein.
FOTO JAN VAN DER PERRE Kinderen knutselen in de bib Vredegerec­ht tijdens een workshop Medialab. De bib verhuist over enkele maanden naar het administra­tief centrum aan het Moorkenspl­ein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium