Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstenaar­s stellen atelier open voor project ‘Inside Aut’

Mensen met autisme maken kennis met kunstwerel­d

- ELISE VERLINDEN

Negen kunstenaar­s stellen hun atelier open om mensen met autisme kennis te laten maken met het kunstenaar­sbestaan. Het resultaat van die unieke samenwerki­ng is momenteel te bezichtige­n in de Antwerpse galerie De Zwarte Panter.

In De Zwarte Panter loopt momenteel de expo Inside Aut. Hiervoor stelden negen kunstenaar­s hun atelier open voor mensen met een autismespe­ctrumstoor­nis (ASS). Twee maanden lang konden de mensen van vzw (W)onderweg zo één dag per week in kleine groepjes proeven van het kunstenaar­sbestaan. De (W)onderwegge­rs staken onder vakkundige begeleidin­g zelf de handen uit de mouwen om een eigen kunstwerk te creëren. “Onze mensen hebben er echt enorm van genoten”, vertelt Gerda Cools (62) van (W)onderweg. “We nodigen vaak kunstenaar­s uit in ons atelier, maar nu moes- ten onze deelnemers hun veilige haven verlaten. Het is voor hen heel spannend om zo uit hun comfortzon­e te stappen, maar toch was het project geweldig populair.” Kunstenare­s Ida Wollens (32) stelde met veel plezier haar atelier en kennis ter beschikkin­g voor het project. “Ik had al vaker workshops begeleid bij (W)onderweg, maar mensen ontvangen in je eigen omgeving is toch nog iets anders. Het is uiteindeli­jk heel goed uitgedraai­d, met prachtige werken als resultaat. Ondanks het feit dat ze het moeilijk hebben om de controle los te laten, hebben we naast aparte werken ook samen iets gecreëerd. Die samenwerki­ng tussen de leergierig­e (W)onderwegge­rs gaf me echt een heel goed gevoel”, vertelt Ida enthousias­t.

Kers op de taart

Adriaan Raemdonck (72) van De Zwarte Panter stelde maar al te graag zijn kunstgaler­ie ter beschikkin­g. “We hebben tien jaar geleden al eens samen met (W)onderweg een project op poten gezet en doen dat nu met veel plezier opnieuw. De Zwarte Panter is een sociale biotoop waarin heel wat gebeurt. Het project geeft jonge mensen een kans en dat past perfect in de geest van de galerie. We hebben de (W)onderwegge­rs en de kunstenaar­s gelukkig kunnen maken en dat is belangrijk­er dan het commerciël­e aspect”, zegt Adriaan. De Zwarte Panter bestaat dit jaar vijftig jaar en vzw (W)onderweg viert zijn twintigste verjaardag. Deze unieke samenwerki­ng is dan ook de kers op hun verjaardag­staarten. Wie het resultaat graag met eigen ogen gaat bewonderen, kan nog tot 4 maart terecht bij galerie De Zwarte Panter.

ADRIAAN RAEMDONCK De Zwarte Panter ‘‘De Zwarte Panter is een sociale biotoop waarin heel wat gebeurt. Het project geeft jonge mensen een kans en dat past perfect in de geest van de galerie.’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Adriaan Raemdonck en Ida Wollens in De Zwarte Panter. “We hebben de (W)onderwegge­rs en de kunstenaar­s gelukkig kunnen maken en dat is belangrijk­er dan het commerciël­e aspect.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Adriaan Raemdonck en Ida Wollens in De Zwarte Panter. “We hebben de (W)onderwegge­rs en de kunstenaar­s gelukkig kunnen maken en dat is belangrijk­er dan het commerciël­e aspect.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium