Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De haven is niet de oorzaak van de files, ze is er net het slachtoffe­r van”

Marc Van Peel over het Saeftinghe­dok, de files, Samen en ’t Fornuis

- DIRK HENDRIKX

Nee, nee, het is helemaal niet zo evident dat de haven voor het vijfde jaar op rij recordcijf­ers haalt”, fulmineert Marc Van Peel. En de Antwerpse havenschep­en haalt er meteen een grafiek bij die toont hoe stabiel stijgend Antwerpen wel niet is over de jaren heen, vergeleken met de andere grote Europese havens. “Laten we nu vooral de fouten van Oosterweel niet herhalen. Niet beslissen is desastreus.”

Een dag na de presentati­e van de ronkende jaarcijfer­s voor de haven van Antwerpen hebben we een gesprek met Marc Van Peel (CD&V), havenschep­en sinds 2006, in zijn kantoor met fabelachti­g uitzicht over zijn werkterrei­n.

De economie trekt al een tijd weer aan. Niet moeilijk om dan te groeien.

Pas op, we zaten ook al in die stijgende lijn toen het nog niet zo goed ging, terwijl Rotterdam en Hamburg achteruitg­ingen. In Hamburg hebben ze de Elbe nog niet kunnen uitdiepen door de vele protesten. Dat breekt hen zuur op. Wij hebben onze Scheldever­dieping hier wel binnengeha­ald na jaren van constant lobbyen en overleg.

En nu het Saeftinghe­dok. Met de nieuwe studie daarover kan het niet anders of uw partij en coalitiege­noten in de Vlaamse regering zullen ervoor kiezen.

Ik ben er toch niet 100% gerust in. Het Saeftinghe­dok is overduidel­ijk nodig voor de verdere groei. Als we zeven miljoen containers moeten behandelen op plekken verspreid over heel de haven, wordt dat een nachtmerri­e voor logistiek en mobiliteit. Maar er is de Raad van State. Ja. Er is altijd het risico op eindeloze procedures. Het is duidelijk dat we onze besluitvor­ming over complexe projecten wel heel complex hebben gemaakt. We kunnen alleen maar hopen dat we met de gevolgde procedure, waarbij iedereen alternatie­ven kon aanbrengen, voorkomen dat het project geschorst wordt. Dat hebben we geleerd uit Oosterweel. We hebben ook geleerd hoe desastreus het gevolg is van niet beslissen. Ik heb in 2009 voorspeld dat het verkeer zou vastlopen als we niet snel voor een derde Scheldekru­ising zorgden. Zo ver zijn we nu.

Het verkeer gaat verder dichtslibb­en met een bijkomend dok. De opvang van het bijkomend verkeer zit mee in het project: meer capaciteit over de weg, nog meer vervoer via de binnenvaar­t en meer over het spoor.

Het spoor vervoert maar 8% van alle goederen. Er zal nog heel wat per vrachtwage­n moeten.

Het is fout om het zo voor te stellen dat er weer massaal veel vrachtwage­ns gaan bijkomen. Minder dan de helft van de bijkomende containers zal over de weg vervoerd worden. Van het verkeer op de Ring is 25% vrachtwage­n en maar een fractie daarvan komt uit de haven, het meeste is doorgaand verkeer.

De Beverse deelgemeen­ten Verrebroek en Kieldrecht krijgen het dok zo ongeveer tegen hun neus geduwd.

Doel raakte destijds geïsoleerd door de aanleg van het Deurganckd­ok, maar voor Verrebroek en Kieldrecht blijft er meer dan genoeg ruimte. De leefbaarhe­id komt er niet in het gedrang. Kijk, de haven is niet de oorzaak van de verkeersmi­serie, ze is er het slachtoffe­r van. Het is niet omdat we nu in deze stilstand zitten – die we over onszelf hebben uitgeroepe­n – dat we een uitbreidin­g moeten tegenhoude­n.

Ook in De Standaard werd gepleit voor Zeebrugge als alternatie­f voor Saeftinghe. (blaast) Soms hebben mensen opinies over iets waar ze niet noodzakeli­jk heel veel kennis over hebben. Het is overduidel­ijk dat Zeebrugge geen alternatie­f kan zijn. Anders zouden we daar direct gebruik van maken. Het zijn niet de havenbestu­ren of overheden die beslissen waar vrachten naartoe gaan, wel de reders, de verladers en de ondernemin­gen. Zij willen in Antwerpen zijn, omdat je hier de faciliteit­en hebt, de mensen, de magazijnen, de grootste chemische cluster van Europa, de aansluitin­gen via binnenvaar­t en spoor op het hinterland, de logistiek, enz. Het hangt ook van het aanbod af. Waarom niet Zeebrugge in één pakket met Antwerpen aanbieden? Alsof de Chinezen daarvan wakker zouden liggen.

Dat doen ze wel. Als ze hier niet meer terechtkun­nen, zullen ze niet naar Zeebrugge gaan, maar naar Rotterdam of Hamburg. We maken nu weer vorderinge­n in de samenwerki­ng met Zeebrugge – dat heb ik al anders meegemaakt – maar dat biedt géén alternatie­f voor de containerb­ehandeling.

Nederland heeft zijn uitbreidin­g, de 2.000 ha grote Tweede Maasvlakte, sinds 2013, en zijn Betuwerout­e, een spoorlijn naar het Ruhrgebied die miljarden heeft gekost, sinds 2015. Waarom lukt het daar wel?

Wij proberen hier altijd iedereen voor een stukje gelijk te geven, waarna niemand tevreden is. In Nederland hakken ze knopen door. Hun Raad van State is ook korter bij de les.

Gaat u voor een nieuw mandaat als havenschep­en?

Ik sluit niks uit. Ik weet echt nog niet wat ik ga doen. Je moet ook eerst op de lijst staan, dan verkozen worden, in de coalitie komen én de haven claimen. Dat zijn vier grote stappen. Het leuke is dat ik nu dagelijks mensen tegenkom die zeggen dat ik hopelijk voortdoe. Ach ja, wie liever heeft dat ik stop, komt dat niet zeggen (lacht).

U was fractielei­der en CD&Vvoorzitte­r. Wat schenkt het meest voldoening?

De haven. Het is meer operatione­el werk en het overstijgt de partijpoli­tiek. Je werkt samen met mensen van alle mogelijke partijen.

En burgemeest­er of havenschep­en? Dan nog de haven.

Geef Kris Peeters die tip maar. Die heeft al gezegd dat hij alleen maar voor burgemeest­er gaat.

Wat denkt u van de split van Samen? Ik vind het goed omdat Groen tegen de havenuitbr­eiding is en de sp.a daar altijd voorstande­r van was. Samen nam een nogal mistig standpunt in. Nu hebben we dus weer een partij meer die ons steunt. Ik volg ook de inschattin­g dat er nu meer ruimte komt voor CD&V, als partij van het verstandig­e midden. Het intrigeert mij dat ze het bij Groen wel wisten, van Tom Meeuws bij De Lijn. Waarom was het dan zo’n schok? Dachten ze nu echt dat het nooit naar buiten ging komen? Ik kan mij ook moeilijk voorstelle­n dat de N-VA erachter zat. Dan was het wel later gebeurd.

De politieke incidenten volgen elkaar in erg snel tempo op. Och, er wordt vaak gezegd dat het allemaal verergerd en verruwd is. Maar ik denk dat alleen de media, met internet en de sociale media, veranderd zijn. In de politiek zelf zie ik geen verschil. Denk aan de regeringen die vielen in de jaren tachtig, aan de Dutroux-periode, aan de Visacrisis in Antwerpen. Ik heb al wat crisissen overleefd.

Wat is uw geheim? Kent u het gedicht If van Rudyard Kipling? Dat hangt in mijn bureau.

Met de regels: ‘Als je het hoofd koel kunt houden als iedereen om je heen het zijne verliest en jou de schuld geeft, als je jezelf kunt vertrouwen als iedereen aan je twijfelt...’ enzovoort. Een beetje drammerig, nee?

Tja, het komt uit het koloniale tijdperk van het Britse imperium. Het was niet altijd ethisch verantwoor­d, maar wat ze vanop dat kleine eiland gedaan hebben, is onvoorstel­baar.

U was ook een van de genodigden op het feestje van projectont­wikkelaar Erik Van der Paal in restaurant ’t Fornuis. Die man had mij een week ervoor uitgenodig­d, gewoon op straat. “Ge komt toch naar mijn feestje?” En dan al die insinuatie­s over wat daar gebeurd is. Dat soort van dagjespoli­tiek tracht ik ver van mij te houden. Ik ontmoet hier voortduren­d ondernemer­s die zaken komen bepleiten. Dat hoort erbij. Misschien ga ik ook wel eens naar een feestje. Er is een perceptieg­rens, ja, dat je een schijn van partijdigh­eid wekt. Ik heb mij daar nooit veel van aangetrokk­en. Ik wéét dat ik recht in mijn schoenen sta.

U bent ook schepen van Werk. Zeker bij jonge allochtone­n zonder diploma blijft de werklooshe­id hoog.

Er is een kentering. De cijfers dalen, ook die van de moeilijke doelgroepe­n. Maar de werklooshe­id blijft in Antwerpen twee keer zo hoog. En al boeken we successen met de jongeren zonder diploma, er blijft een grote kloof tussen hen en de arbeidsmar­kt.

Misschien is er toch behoefte aan een beperking van de werklooshe­id in de tijd, of meer flexibele jobs zoals in Nederland, of minder goed betaalde banen zoals in Duitsland.

Ik ben voorstande­r van een beperking van de duur van de werklooshe­id in de tijd. Dat is een persoonlij­k standpunt, niet dat van mijn partij. Met name voor een beperkte doelgroep: mensen die niet ingaan op werkaanbie­dingen of die de vaardighed­en hebben die gevraagd worden en toch niet aan de slag gaan. Pas op, experts verschille­n van mening. Volgens de ene helpt het, volgens de ander niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium