Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs ongeneesli­jk zieken hebben hard gelachen”

Ken (37) uit Brasschaat, verlamd van tenen tot kin Manon (20) uit Hove, lag twee weken in coma

-

“Ik vind humor heel belangrijk om stoom af te laten”

U

itgerekend een trampoline veranderde het leven van turnleraar Ken Delissen (37). Hij kwam slecht neer en raakte verlamd.

Het drama gebeurde in 2009 in het Kristus Koning Instituut in Sint-Job. “Ik gaf les in het buitengewo­on onderwijs”, vertelt Ken. “Bij het voordoen van een oefening op de trampoline kwam ik verkeerd neer, recht op de metalen staaf rondom het toestel. Ik besefte de impact van het ongeval niet direct. Er was sprake van een zwelling in de rug, die op de ruggenwerv­els drukte. Ik dacht dat ik weer zou kunnen bewegen als die zwelling verdween. Maar al gauw bleek een worstcases­cenario in de maak.” “Later kreeg ik een ruggenmerg­bloeding. Ik kon mijn armen niet meer bewegen en kon ook niet meer zelfstandi­g ademen. Sindsdien moet ik continu beademd worden via een klein toestel.” Na het ongeval verbleef Ken drie maanden op intensieve zorgen in het Middelheim­ziekenhuis in Antwerpen, daarna wachtte anderhalf jaar revalidati­e in het UZ Gent. “Ik had veel moeite om mijn situatie te aanvaarden. Ik was sportief en bewoog veel. Plots kon ik niet meer bewegen. Ik ging anderhalf jaar naar de psycholoog om te

leren vooruitkij­ken in het leven. Niet achteruit, want daar werd ik ongelukkig van. Ik moest mezelf opnieuw doelen stellen.”

De Vrije Vlinder

Ook Kens omgeving had het zwaar. “Na het ongeval had ik 24 uur per dag ondersteun­ing nodig. De zorg viel op de schouders van mijn ouders, die dat niet aankonden. Gelukkig kreeg ik hulp van de leerkracht­en op school. Die hadden zich in groepjes ingedeeld en hielpen waar ze konden.” Later kwam Ken terecht in verzorging­stehuis De Vrije Vlinder in Brasschaat. “Waar ik mijn huidige partner heb leren kennen. Zij werkte er als zorgkundig­e.” Hoe zijn zijn dagen nu gevuld? “Ik wou weer iets om handen hebben, een gevoel creëren dat ik toch nog belangrijk kan zijn. Samen met een ergotherap­eute in het ziekenhuis zijn we alle opties nagegaan. Ik was altijd geïnteress­eerd in grafische vormgeving, en heb een online cursus gevolgd waar ik me de hele dag mee kan bezighoude­n. Als ik iets heb gemaakt, kan ik er wel een uur trots naar kijken.”

We zijn inmiddels negen jaar later. “Mijn toestand verergert niet, maar mijn weerstand is zwak. Ik ben gevoelig voor longontste­kingen, die nefast kunnen zijn. En ik moet oppassen voor doorligwon­den als ik lang in dezelfde houding zit.” “De opnames van Taboe vroegen veel organisati­e en planning. Zo heb ik constant thuisverpl­eging nodig, en een ziekenhuis­bed. Achteraf heb ik flink moeten recuperere­n.” Na de opnames bleef Ken in contact met de makers. “Onlangs mochten we al een ruwe montage zien, en zelfs dan hield men nog rekening met onze opmerkinge­n.” In het programma valt op dat Ken, ondanks zijn situatie, de glimlach niet verloren is. Geregeld zorgt hij voor een komisch één-tweetje met Geubels. “Ik vind humor heel belangrijk om stoom af te laten. Het doet de pijn even vergeten en maakte de opnames ook draaglijke­r.”

Lachen met mensen die ongeneesli­jk ziek, dik of blind zijn. Of met mensen die arm zijn, een andere huidskleur of een fysieke beperking hebben. Of met holebi’s. Het mag eigenlijk niet, maar in

Taboe doet Philippe Geubels toch een poging. Ken en Manon werkten mee aan de eerste aflevering, en hebben daar geen spijt van. TOM VETS Taboe, zondag, 20.30u, Eén

 ?? FOTO'S VRT, JORIS HERREGODS ?? Philippe Geubels nodigt elke week een viertal mensen met wie je eigenlijk niet mag lachen uit in zijn vakantiehu­is in Westouter. “Ik heb dit onderschat. Na de opnames zat ik er compleet onderdoor.”
FOTO'S VRT, JORIS HERREGODS Philippe Geubels nodigt elke week een viertal mensen met wie je eigenlijk niet mag lachen uit in zijn vakantiehu­is in Westouter. “Ik heb dit onderschat. Na de opnames zat ik er compleet onderdoor.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium