Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WELK ONGEWENST GEDRAG KOMT VAAKST VOOR OP WERKVLOER?

-

Sinds de #metoo-beweging lijkt er een mentalitei­tswijzigin­g op gang te komen. Maar niet alleen de mediasecto­r komt in aanraking met ongewenst gedrag, ook in andere sectoren gebeurt het meer dan verwacht. Zo had maar liefst één op de drie werknemers vorig jaar minstens één keer te maken met ongewenst gedrag.

Preventiea­dviseur Mensura ondervroeg meer dan 10.000 Belgische werknemers over deze materie. Hieruit bleek dat 34 procent van hen het afgelopen jaar één of meerdere keren te maken heeft gehad met pesterijen, discrimina­tie, seksueel grensovers­chrijdend gedrag of agressie op de werkvloer.

AGRESSIE HET ‘POPULAIRST’

Een vierde van de werknemers gaf aan reeds verbaal en/of fysiek geweld te hebben ondergaan het afgelopen jaar. Daarmee is agressie de vaakst voorkomend­e vorm van ongewenst gedrag op de werkvloer. Pestgedrag en discrimina­tie komen elk voor in 13 procent van de gevallen. 2 procent zegt het afgelopen jaar last te hebben gehad van seksueel grensovers­chrijdend gedrag. Het zijn vooral de 45- tot 54-jarigen die aangeven ongewenst gedrag te hebben ervaren. 38 procent van hen zegt reeds slachtoffe­r geweest te zijn, terwijl dit bij de werknemers jonger dan 25 jaar ‘slechts’ 27 procent is. Met 37 procent zijn er iets meer vrouwen die ermee te maken krijgen dan mannen (32 procent).

TOT HIER EN NIET VERDER

Ongewenst gedrag, in al zijn mogelijke gedaantes, kan verregaand­e gevolgen hebben voor de geestelijk­e en fysieke gezondheid van de werknemers en vereist een gerichte aanpak. Het kan het welzijn van de werknemers in die mate aantasten dat het ook de efficiënti­e van de organisati­e naar beneden haalt. De wetgeving verplicht werkgevers sinds 2014 om een preventieb­eleid op te stellen ter bestrijdin­g van psychosoci­ale risico’s, aldus Heidi Henkens, psychologe bij Mensura. Al blijft ongewenst echter een van de moeilijkst te bestrijden psychosoci­ale problemen op de werkvloer. “Deze cijfers zijn daar het bewijs van”, stelt Henkens. “Wij adviseren, naast een helder preventieb­eleid met duidelijkh­eid over algemeen aanvaarde maatschapp­elijke grenzen, vooral om het ongewenste gedrag bespreekba­ar te maken, bij werkgevers én bij werknemers. Uiteindeli­jk heeft iedereen baat bij een aangenaam werkklimaa­t en het verhogen van de arbeidstev­redenheid en zal dit leiden tot minder ziekteverz­uim.“

OOK WERKNEMERS

Toch ligt de verantwoor­delijkheid niet alleen bij de werkgevers. Ook de slachtoffe­rs onder de werknemers hebben een belangrijk­e rol. “Het stellen van grenzen is zeer belangrijk. Zodra er gevoelens van ongemak, irritatie of angst zijn, is het belangrijk dat slachtoffe­rs dit aangeven en duidelijk maken dat grenzen worden overtreden”, oppert de psychologe. “Mensen die ongewenst gedrag ervaren moeten hierover kunnen praten met een vertrouwen­spersoon binnen de organisati­e of met een preventiea­dviseur.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium