Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Binnenvaar­t heeft de wind in de zeilen

Maar goederentr­ansport over water lost niet alle (file)problemen op

-

Het vervoer van goederen over water is vorig jaar in Vlaanderen met 6,5% gestegen. Er werd via de binnenvaar­t 72 miljoen ton vervoerd: het beste cijfer sinds 2011 en een van de beste cijfers ooit. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) moet de binnenvaar­t in de komende jaren honderddui­zenden vrachtwage­ns van de weg halen. Maar dat is niet zo evident, want binnenvaar­t is traag en bemanning is heel moeilijk te vinden.

De economie groeit. Er zijn meer jobs, mensen worden welvarende­r en kopen meer goederen, waardoor het goederentr­ansport ook toeneemt. Er wordt verwacht dat de economisch­e groei in de komende jaren flink zal aanhouden, waardoor ook de files groter worden. De binnenvaar­t kan de aangroei van die files beperken. “Volgens het Federaal Planbureau zal de binnenvaar­t tegen 2030 elk jaar met gemiddeld 2,8% groeien”, zegt Jochen Maes, transporte­conoom van het onderzoeks­bureau Ecorys. “Maar ook het aantal vrachtwage­ns zal in die periode toenemen, met gemiddeld 1,8% per jaar. Tegen 2030 is er daardoor een derde meer vrachtwage­ns dan vandaag.” Met andere woorden: de binnenvaar­t vertraagt de groei van de files wel, maar ze groeien nog altijd. “De binnenvaar­t kende in 2017 wel een sterke stijging, maar dat wil niet zeggen dat die in de komende jaren kan worden aangehoude­n”, zegt Jochen Maes. “De binnenvaar­t zit nu aan het niveau van voor de economisch­e crisis. In 2008 werd er ongeveer evenveel ton aan goederen via de binnenvaar­t vervoerd als vandaag. Het is daarom te vroeg om al te spreken van een definitiev­e doorbraak. Bijna zeven op de tien transporte­n van goederen in België gebeuren vandaag nog altijd met de vrachtwage­n. Maar het geeft wel hoop dat de binnenvaar­t de jongste jaren steeds meer containers vervoert.” TROEF: Binnenvaar­t is goedkoop en stipt In de Antwerpse haven speelt de binnenvaar­t een grotere rol dan in de rest van België. Al 37% van de goederen die met de boot in Antwerpen aankomen, wordt met het binnenschi­p verder tot bij de klant gebracht. Meestal gebeurt dat op het Albertkana­al, of via kleinere kanalen in de Kempen. Binnenvaar­t heeft alvast één grote troef: het is goedkoop. Uit een berekening die professor

Thierry Vanelsland­er (Universite­it Antwerpen) voor uw krant maakte, blijkt dat het kostenvers­chil hoog oploopt als de afstand groter wordt. Een bedrijf dat goederen vervoert van Antwerpen naar Basel in Zwitserlan­d, betaalt met de vrachtwage­n 894 euro per TEU (standaardm­aat voor containers). Met de binnenvaar­t kost dat transport 550 euro. Daar staat tegenover dat de binnenvaar­t bijzonder traag is. Met de vrachtwage­n ben je, ondanks de files, in anderhalve dag in Basel. Met de binnenvaar­t duurt dat een kleine week.

“Maar de snelheid is niet het belangrijk­ste”, zegt Thierry Vanelsland­er. “Een bedrijf wil vooral weten wanneer zijn goederen aankomen. Dan kan het zijn logistieke proces daarop afstemmen. De binnenvaar­t heeft het voordeel dat het veel stipter is dan de vrachtwage­n. Vervoer via de weg is sneller, maar ook onvoorspel­baarder. Je weet nooit op voorhand hoelang de files zijn.”

HANDICAP: Schepen staan ook in de file

Toch is het niet uitgeslote­n dat ook een binnenschi­p bij aankomst in een wachtrij kan staan. “Op piekmoment­en moeten binnenvaar­tschepen in de haven van Antwerpen soms wachten aan de terminals”, zegt Tom Verlinden, mobiliteit­smanager bij het Havenbedri­jf Antwerpen. “Dat komt door de capaciteit­sproblemen bij de grootste containert­erminals. We kunnen niet zomaar extra havenarbei­ders inzetten om de lading op de binnensche­pen te lossen, omdat die extra arbeiders geen plaats hebben om hun werk te doen. Bovendien is er, zeker in de zomer, een tekort aan havenarbei­ders. Er worden nu volop nieuwe mensen opgeleid.” “We willen de wachttijde­n voor binnensche­pen beperken door meer ladingen te bundelen. In plaats van vijf schepen met elk tien containers, willen we dertig containers op één schip. We organisere­n workshops met de uitbaters van de terminals en de binnenschi­ppers om de bundeling mogelijk te maken. We werken bovendien samen met het platform NxtPort, zodat de gegevens over ladingen transparan­t worden gemaakt. Dat maakt het bundelen van containers makkelijke­r.”

HANDICAP: Personeel is moeilijk te vinden

Niet alleen de wachttijde­n aan de terminals in Antwerpen zijn een knelpunt. Er is ook een tekort aan bemanning voor de schepen. De huidige generatie binnenschi­ppers vergrijst. Meer dan de helft van de zelfstandi­ge ondernemer­s in de binnenvaar­t is ouder dan vijftig jaar. Die ondernemer­s vinden ook zeer moeilijk personeel. En het aantal opleidinge­n dat je voor binnenschi­pper of kapitein kan volgen, is beperkt. “Maar we hebben slechts tien à vijftien afgestudee­rden per jaar”, zegt directeur Roel Buisseret van de Scheepvaar­tschool Antwerpen, die een middelbare opleiding aanbiedt. . Voorts organiseer­t Syntra-Midden Vlaanderen via het internet cursussen voor volwassene­n die zich willen omscholen tot matroos of binnenvaar­tonderneme­r. Veel mensen willen de job niet doen omdat ze dan lang van huis zijn. “Als je van Antwerpen naar Boedapest en terug moet varen, ben je een maand van huis weg”, zegt Marc De Decker, directeur van de federatie Belgische Binnenvaar­t. Bovendien kan wie afstudeert aan de Scheepvaar­tschool ook op een cruiseschi­p gaan werken. Daar moet je geen zware goederen laden en lossen, waardoor het werk er fysiek minder zwaar is. En dan is er nog een laatste knelpunt. Kleinere kanalen, zoals bijvoorbee­ld tussen Dessel en Schoten, dreigen in de komende jaren leeg te lopen. “Veel schepen zijn verouderd en de investerin­g in een nieuw klein schip is te hoog in vergelijki­ng met de opbrengst van dat schip, want je kunt er niet veel goederen op laden”, zegt Marc De Decker.

TROEF: De allerbeste optie voor afval

Maar minister Ben Weyts laat zich niet uit zijn lood slaan. Hij heeft vorig najaar aan Multimodaa­l Vlaanderen, een onderdeel van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), de opdracht gegeven om bedrijven te adviseren bij het zoeken van alternatie­ven voor de vrachtwage­n. “Wij bellen de bedrijven zelf op en bieden hen voor een kleine prijs ons advies aan”, zegt Peter Lagey van Multimodaa­l Vlaanderen. “Binnenvaar­t is bijvoorbee­ld heel interessan­t voor het vervoer van afval, dat als grondstof voor nieuwe producten wordt gebruikt, bijvoorbee­ld in de chemie. Bij afval kan het geen kwaad als het enkele dagen onderweg is. Bedrijven moeten het niet heel snel hebben en het heeft te weinig toegevoegd­e waarde om een duur transport via vrachtwage­ns te verantwoor­den.” “We overleggen nu met een twintigtal belanghebb­enden, zoals transportb­edrijven en intercommu­nales, om afval via het water te vervoeren. Bedrijven zijn bereid om mee te stappen in dat verhaal, omdat ze zichzelf dan een groen imago aanmeten. We zijn hier nog maar enkele maanden mee bezig, dus geef ons nog even tijd”, zegt Peter Lagey. CHRISTOF WILLOCX

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium