Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een stiel van vader op zoon”

-

Antwerpena­ar Gaston Pius (65) heeft verschille­nde bedrijven in de binnenvaar­t. “De stiel is telkens doorgegeve­n van vader op zoon. Ik ben de vijfde generatie, mijn kinderen zijn de zesde.”

Gaston Pius heeft een groot deel van zijn leven op binnensche­pen doorgebrac­ht. “Ik heb nu zo’n honderd mensen in dienst. We varen zowel vanuit Antwerpen als vanuit Rotterdam”, vertelt hij. “In de Antwerpse haven halen we bijvoorbee­ld grondstoff­en voor de chemie op, en vervoeren die dan naar de aanlegstei­ger in Meerhout, waar ze worden opgehaald door Tessenderl­o Chemie. In Meerhout leveren we ook sportkledi­ng van Nike af, die dan nog enkele kilometers per vrachtwage­n wordt vervoerd tot bij het magazijn in Laakdal.” Gaston heeft wel moeite om nieuw personeel aan te trekken. “Vroeger was dit een gesloten gemeenscha­p, de schippersz­oon trouwde meestal met een schippersd­ochter. Vandaag is het meer open, maar in België vind je weinig mensen die deze zware job willen doen.” “Slechts 15% van mijn personeel komt uit België. Het zijn dan nog vooral Franstalig­en”, zegt Gaston. “De kapiteins en stuurmanne­n zijn meestal Nederlande­rs. De matrozen, die het schip onderhoude­n en goederen laden en lossen, komen vooral uit OostEuropa.”

Maandloon van 2.000 euro

Het loon van een binnenschi­pper is nochtans niet onaardig. “Een beginnende stuurman verdient 2.000 euro netto per maand. Een beginnende matroos mag rekenen op 1.800 euro.” Gastons kinderen werken vandaag als binnenschi­ppers in zijn bedrijf. “Omdat ze vaak van huis zijn, zitten hun kinderen op internaat. We zullen zien of mijn kleinkinde­ren de zaak later overnemen”, zegt Gaston.

 ??  ??
 ?? FOTO GREGORY VAN GANSEN ?? “Slechts 15% van mijn personeel komt uit België, zegt ondernemer Gaston Pius.
FOTO GREGORY VAN GANSEN “Slechts 15% van mijn personeel komt uit België, zegt ondernemer Gaston Pius.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium