Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olens bedrijf bouwt eigen kade voor transport via binnenvaar­t

-

Het Olense bedrijf Aurubis Belgium dat koperdraad maakt, investeert in de komende jaren fors om meer goederen via de binnenvaar­t te vervoeren. Dat levert een flinke besparing op.

Aurubis Belgium verwerkt koperen kathoden, die op beurzen worden verkocht, tot koperdraad. Die koperdraad wordt doorverkoc­ht aan andere bedrijven en komt uiteindeli­jk in onze auto’s of elektronis­che apparaten terecht. De kathoden komen aan in de haven van Antwerpen. “Wij halen ze in Antwerpen op per binnenschi­p”, zegt Bram Bellemans, logistiek manager bij Aurubis Belgium. ”Op een schip kunnen we twintig keer zoveel laden als op een vrachtwage­n. Het transport van goederen per binnenschi­p naar Olen duurt wel zes uur, terwijl een vrachtwage­n hier op minder dan een uur kan zijn. Maar twintig vrachtwage­ns lossen en laden duurt veel langer dan het lossen en laden van één binnenschi­p. Bovendien is transport via binnenvaar­t voor ons 30 à 40% goedkoper dan transport via de weg.”

Veel minder vrachtwage­ns

Toch gebeurt vandaag nog steeds 70% van het transport van Aurubis Belgium met de vrachtwage­n. “Dat komt onder meer omdat we containers vanuit Antwerpen met een binnenschi­p niet rechtstree­ks naar onze eigen kade in Olen kunnen vervoeren”, zegt Bram Bellemans. “De containers moeten eerst met een binnenschi­p naar de terminal in Meerhout of Grobbendon­k. Maar we gaan investeren in een nieuwe kade, waardoor we de containers rechtstree­ks bij ons kunnen lossen. Daardoor zal ons transport via vrachtwage­ns dalen naar zo’n 40%.” Aurubis Belgium wil ook het transport per trein uitbreiden. “Door de kilometerh­effing en de stijgende loonkosten voor chauffeurs wordt vervoer via vrachtwage­ns duurder. Een deel van onze koperdraad wordt naar Roemenië gebracht. Per spoor is dat vervoer goedkoper én sneller, want een vrachtwage­nchauffeur mag maar negen uur per dag rijden.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Bram Bellemans van Aurubis: “Transport via het water is voor ons tot 40% goedkoper dan via de weg.”
FOTO JOREN DE WEERDT Bram Bellemans van Aurubis: “Transport via het water is voor ons tot 40% goedkoper dan via de weg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium