Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Leer eerst de feiten kennen voor je zomaar een mening verspreidt”

-

Niet op Facebook, maar gewoon aan een tafeltje in een koffiebar hoorde ik woensdag, amper een dag na het drama aan de Paardenmar­kt, iemand zeggen: “Die huisbaas is een Algerijn, hè, dat huis zal dus wel met niks in orde zijn geweest.” Deze ‘wetenschap’ werd luid en duidelijk verkondigd. Puur op basis van de afkomst van de huisbaas en zonder meer duidelijkh­eid af te wachten, zonder zich te bekommeren om het lot van de slachtoffe­rs. Neen hoor, meteen volle gas vooruit: “Het is een Algerijn, dus ...” Niet op Facebook, niet op Twitter, gewoon aan een echte toog. Een paar dagen eerder was er het incident met Miss België. Angeline Flor Pua had het kroontje nog niet op haar hoofd gezet of ze kreeg al verschrikk­elijk vuile bagger over zich heen. Zonder informatie over wie die jonge vrouw precies is of wat haar verhaal is. Gewoon, volle gas vooruit. Beoordelen, veroordele­n en vervolgens afmaken. Meteen en zonder genade. En dan was er deze week ook nog het nieuws over Samen en Tom Meeuws. Het begon met een artikel in Dag Allemaal. Met op de cover de titel ‘Nieuwe feiten onthuld. Bom onder kartel tegen De Wever’. Die nieuwe feiten – in verband met zijn ontslag als directeur van De Lijn Antwerpen – waren in een randstuk gegoten. Geen interview, geen quotes, geen reacties,… Gewoon geponeerd als feiten, nieuwe feiten. Nochtans betreft het iets dat drie jaar geleden is gebeurd. En waarover werkgever en werknemer hebben afgesproke­n om er niet over te communicer­en.

Dag Allemaal lag dinsdag in de winkelrekk­en. Rekening houdend met de timing van een weekblad is dat artikel dus vorige week al geschreven. De kranten van dezelfde mediagroep als Dag Allemaal hebben met hun artikel gewacht tot de dag dat het bewuste nummer van hun zusterblad is verschenen. Dat is de afspraak die ze hebben gemaakt. Dinsdagoch­tend verspreidd­e het nieuws zich razendsnel op sociale media. De rest van de media, die meende dat ze iets had gemist, nam het snel over. Geen of bijna geen fact-checking. Gewoon volle gas vooruit. Geen duiding, geen voor- of achterkant van de medaille, geen nuance. Gewoon, zonder verpinken op de man af. Het resultaat is intussen bekend. Ik weet niet of het huis op de Paardenmar­kt niet in orde was, ik ken de nieuwe Miss België niet en ik heb geen affaire met wat er drie jaar geleden is gebeurd tussen een werkgever en zijn werknemer. Ik wil gerust een mening hebben en die verspreide­n, maar dan wil ik wel eerst de feiten kennen. En dan nog blijft het maar een mening. Duidelijk te onderschei­den van een feit. In het verspreide­n van meningen dragen we allemaal verantwoor­delijkheid. Het is niet omdat sommige wereldleid­ers te pas en te onpas hun mening op Twitter gooien, dat we hun voorbeeld moeten volgen. Wel moeten we de draagwijdt­e van onze woorden beseffen en het verschil tussen nieuws en laster herkennen. Misschien is het na

slow food tijd om aan slow-mening-vormen te gaan doen. Een beetje respectvol­ler omgaan met elkaar dus. Als mens en als media.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN, KURT DESPLENTER, BELGA ?? Links: Harry Demey. Rechts en onder: de eigenaar van het gebouw op de Paardenmar­kt, de nieuwe Miss België Angelina Flor Pua en Antwerps sp.akopman Tom Meeuws, alledrie waren ze onderwerp van een storm van meningen afgelopen week.
FOTO WALTER SAENEN, KURT DESPLENTER, BELGA Links: Harry Demey. Rechts en onder: de eigenaar van het gebouw op de Paardenmar­kt, de nieuwe Miss België Angelina Flor Pua en Antwerps sp.akopman Tom Meeuws, alledrie waren ze onderwerp van een storm van meningen afgelopen week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium