Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederland valt voor de deelauto

-

In Nederland neemt het gebruik van deelwagens een hoge vlucht, vooral in de steden. Zo was er in 2017 een groei van maar liefst 23%, goed voor 5.700 nieuwe deelwagens. Dat blijkt uit een recent onderzoek door het Kennisplat­form Verkeer en Vervoer.

In Nederland rijden er nu 30.697 deelwagens rond. Dat succes is vooral een stedelijk gegeven. In Amsterdam zijn er ruim 5.500 deelauto’s op de baan, gevolgd door Utrecht (2.500). Als je die aantallen afzet tegenover de bevolking, dan komt Utrecht vóór Amsterdam, met 739 deelwagens per 100.000 inwoners. In Amsterdam zijn dat er 649. Ter vergelijki­ng: Antwerpen telt 891 deelwagens, of ongeveer 178 per 100.000 inwoners.

De groei in Nederland is vooral te danken aan de digitale platformen waarop bewoners hun eigen wagen ter beschikkin­g kunnen stellen van anderen. De overige platformen, waarbij bedrijven een vloot deelwagens aanbieden, stijgen minder sterk.

Autodelers fietsen meer

Uit de studie blijkt voorts dat mensen die voor autodelen kiezen, veel minder de wagen nemen en sneller op het openbaar vervoer stappen, fietsen of te voet gaan. Dit zorgt niet alleen voor een gezondere woonomgevi­ng, maar ook voor minder geparkeerd­e wagens op straat. “De meeste deelwagens zijn ook schoner dan het gemiddelde wagenpark in Nederland”, stellen de onderzoeke­rs. “Dat komt omdat veel van die auto’s nieuwer, kleiner en zuiniger zijn. Ook zijn deelauto’s vaker dan gemiddeld elektrisch: 4% tegenover 1% van alle Nederlands­e wagens.” Utrecht wil het autodelen nog populairde­r maken, door meer parkeerpla­atsen vrij te maken voor deelwagens en deelfietse­n in parkeergar­ages. Het stadsbestu­ur richt zich ook op jongeren. Zij hebben meestal wel een rijbewijs, maar hebben minder snel de drang om een eigen wagen te kopen. Zo wordt bekeken hoe autodelen kan worden gestimulee­rd bij studentenc­omplexen. In Antwerpen werd twee weken geleden het nieuwe autodeelbe­drijf Poppy gelanceerd. Het is een aanvulling op bestaande deelwagenp­rojecten als Cambio en Bolide.

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / GERARD TIL PHOTO ?? In verhouding telt Utrecht de meeste deelauto’s van Nederland.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / GERARD TIL PHOTO In verhouding telt Utrecht de meeste deelauto’s van Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium