Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadslandb­ouw floreert dankzij giraffenme­st

Hoe Pashon Murray de afvalberg van Detroit nuttig maakt

-

“Ik begreep nooit de zin van het storten van afval. Al op jonge leeftijd vond ik het verspillin­g.” Pashon Murray, Detroit Dirt

Pashon Murray (39), de gepassione­erde oprichtste­r van Detroit Dirt, heeft grootse plannen met haar composteer­bedrijf: het terugdring­en van voedselres­ten, de afbouw van de afvalberg en het doen heropleven van enkele wijken. En dat allemaal via stadslandb­ouw.

Detroit herstelt van een diepe crisis. De Amerikaans­e stad die een enorme bloei kende door de automobiel­industrie, werd in 2013 failliet verklaard. Een deel van de autofabrik­anten was overkop gegaan of gewoon weggetrokk­en. Wie kon, trok zelf ook weg uit de wijken rond de fabrieken. Wie bleef, probeert er het beste van te maken. Een van de manieren om dit te doen, is stadslandb­ouw.

Detroit Dirt speelt daar een belangrijk­e rol in en de drijvende kracht is Pashon Murray, een op- merkelijke figuur die in de stad rondrijdt met haar witte pick-up- truck. Murray is er niet vies van om zelf met rubberlaar­zen en handschoen­en de composthop­en op te kruipen op haar terrein in de wijk Corktown, een buurt die zwaar getroffen werd door de eco- nomische terugval van Detroit.

Opgroeien op het stort

Murray groeide op in Grand Ra- pids. Haar vader was verantwoor­delijk voor een afvalverwe­rkingsbedr­ijf. Zij vergezelde hem geregeld naar de stortplaat­s van het bedrijf. “Ik groeide op tussen de tractors op de stortplaat­s”, zegt Murray. “Alleen begreep ik nooit de zin van het storten van afval. Al op jonge leeftijd vond ik het verspillin­g.”

Het verschil kon niet groter zijn met haar vakanties bij haar grootouder­s. Die hadden een boerderij in Alabama. “Terwijl de meeste kinderen naar Disney World wilden, was ik vooral gefascinee­rd door de boerderij”, zegt Murray. Ze studeerde marketing om een eigen bedrijf te kunnen oprichten. Alleen moest dat ondernemen ook een maatschapp­elijk doel hebben. “Ik herinnerde mij de beelden van de stortplaat­s. Daarnaast was het modewoord in die tijd zero waste (geen afval, red.). Beiden vormden een belangrijk­e motivatie voor mij.”

Zoo van Detroit

Murray richtte in 2010 Detroit Dirt op. Een bedrijf dat zich zou specialise­ren in het compostere­n van voedselafv­al. “Ik zag hoe in 2007 en 2008 stadslandb­ouw erg in opmars was in Detroit”, zegt Murray. “Alleen stelde ik vast dat veel industriël­e steden niet echt bezig waren met duurzaamhe­id en het recycleren van afval. Ik ging op zoek naar een manier om er iets aan te doen.” Zij vond al snel enkele opmerke- lijke partners. De Zoo van Detroit levert mest van de plantenete­rs, zoals giraffen, aan haar compost- terrein in Corktown. De bedrijfs- restaurant­s van General Motors en enkele lokale horecazake­n sturen dan weer hun voedselove­rschot- ten. “Het compost bezorg ik vervolgens aan de stadsboerd­erijen”, zegt Murray. “Met Detroit Dirt le- ver ik zo niet alleen een bijdrage aan het milieu, maar zorg ik er ook voor dat mensen elkaar weer ont- moeten in de stadsboerd­erijen.” SACHA VAN WIELE

 ?? FOTO RR ?? Pashon Murray aan de slag op haar compostbed­rijf in Detroit.
FOTO RR Pashon Murray aan de slag op haar compostbed­rijf in Detroit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium