Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer luizen door selfies

CLB’s stellen toename beestjes bij scholieren vast

- JENS VANCAENEGH­EM

Luizen hebben de sprong gemaakt van de basisschoo­l naar het middelbaar. De centra voor leerlingen­begeleidin­g (CLB) krijgen steeds meer meldingen van uitbraken bij middelbare scholieren. Een van de oorzaken? Selfies. “Meisjes met lange haren die tegen elkaar aanleunen: zo maak je het de luizen wel heel makkelijk.”

“Wat is dat toch dit schooljaar met die frequente luizenplag­en in het middelbaar? Nog nooit kwam het zo vaak voor.” Het was een leerkracht van een grote middelbare school die het bericht onlangs op Facebook plaatste. Een lokaal plaagje of is er meer aan de hand?

Toch dat laatste, blijkt uit navraag bij de koepel van de vrije CLB’s en de Vlaamse Wetenschap­pelijke Vereniging voor Jeugdgezon­dheidszorg. Beide instanties bevestigen dat ze de voorbije jaren meer meldingen krijgen van luizen in het middelbaar, terwijl dat vroeger vooral de basisschol­en waren.

Exacte cijfers bestaan niet, maar een studie in Nederland bevestigt dat in de leeftijdsg­roep van 13 tot 18 jaar liefst 19% last heeft van de beestjes. Een pasklare verklaring is er niet, maar volgens de vrije CLB-koepel zitten selfies daar voor iets tussen.

“Meestal komen de luizen in het middelbaar van een jonger broertje of zusje, maar aangezien jongeren zoveel selfies nemen en ze dan tegen elkaar leunen, is het veel makkelijke­r voor luizen om van het ene hoofd naar het andere te springen”, zegt directeur Stefan Grielens. “Vooral meisjes met lange haren hebben er last van.”

Luizenjach­t

Vervelend, maar we mogen het probleem ook niet overroepen, zegt Grielens. “Vroeger hadden we het idee dat we luizen helemaal konden uitroeien en gingen

we vanuit de CLB’s echt op luizenjach­t. Nu heerst meer het besef dat we moeten leren leven met de beestjes. Natuurlijk moeten we voorkomen dat het tot grote uitbraken komt, maar ook ouders hebben een belangrijk­e verantwoor­delijkheid. We roepen hen daarom op om af en toe hun kind te controlere­n en het te melden aan de school als het luizen heeft.” In de meeste gevallen lukt dat goed en lost het probleem zich snel op.

Wie toch met beestjes zit, gebruikt volgens de CLB’s best geen luizensham­poos, maar de natte kam. Daarbij was je eerst het haar met een gewone shampoo, breng je dan conditione­r aan en kam je het haar achtereenv­olgens met een gewone en een luizenkam.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium