Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wolvin bijt schapen dood

Naya gaat vanuit Limburg op rooftocht in Kempense Meerhout

- MAAIKE FLOOR www.welkomwolf.be

Het ziet er naar uit dat wolvin Naya, die al drie weken rondzwerft in België, is uitgeweken naar de Kempen. In Meerhout werden in de nacht van vrijdag op zaterdag twee schapen doodgebete­n, een derde overleefde de aanval nipt.

De getroffen landbouwer belde zelf naar het Meldpunt Wolven, waarop wetenschap­pers meteen naar zijn bedrijf in Meerhout trokken om DNA-stalen van de wolf te verzamelen. “De man was zwaar aangedaan, maar had ook oprechte sympathie voor die wolf”, vertelt Jan Loos van Landschap vzw. “Het is een spijtige primeur voor Vlaanderen. Alles wijst op een echte wolvenaanv­al. De schapen zijn gedood met een halsbeet en een van de karkassen is verorberd met een chirurgisc­he precisie.”

De landbouwer kan een schadeverg­oeding krijgen van het Agentschap voor Natuur en Bos op basis van een schadedoss­ier waarin moet worden aangetoond dat het om een wolvenaanv­al ging. “Het protocol vereist dat er binnen de 24 uur DNA-stalen worden verzameld. Dat is niet alleen belangrijk voor het schadedoss­ier, maar ook voor het wetenschap­pelijk onderzoek om deze wolvenaanv­al aan Naya te kunnen toeschrijv­en”, weet Jan Loos.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) krijgt via de zender in de halsband van wolvin Naya de GPS-gegevens binnen, maar die komen met vertraging. “Al zijn er weinig redenen om te twijfelen.”

Wilde prooien

Van nature eten wolven het liefst wilde prooien zoals reeën en everzwijne­n. Als die de wolf in de gaten krijgen en ervandoor gaan, durft een luie wolf wel eens een mak schaap aan te vallen. ’s Nachts ophokken kan een manier zijn om de schapen te beschermen als een wolf in de buurt rondzwerft. “Wij hopen dat de schaarse wolven in onze regio een voorkeur houden voor wilde prooien”, zegt Jan Loos.

Na zes jaar voorlichti­ng geven en informatie verzamelen, is dit de eerste keer dat het Meldpunt Wolven onmiddelli­jk in actie gekomen is op het terrein.

 ??  ?? FOTO'S BILLY HERMAN Wetenschap­pers nemen DNAstalen op een van de dode schapen.
FOTO'S BILLY HERMAN Wetenschap­pers nemen DNAstalen op een van de dode schapen.
 ??  ?? Het spoor van de wolf.
Het spoor van de wolf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium