Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“LEZ in heel Vlaanderen”

- PATRICK VAN DE PERRE

Maak van heel Vlaanderen een lageemissi­ezone.” Dat zei Groenvoorz­itster Meyrem Almaci zaterdag op de nationale nieuwjaars­receptie van haar partij in Antwerpen.

Ruim duizend leden van Groen waren zaterdagav­ond naar Antwerpen gekomen om het nieuwe jaar politiek in te luiden. De gevolgen van het uit elkaar spatten van Samen in Antwerpen waren nog nauwelijks te merken.

Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci ging er in haar speech niet op in. Ze pleitte er onder meer wel voor om van Vlaanderen één lageemissi­ezone te maken. “Vlaanderen is de roetlong van Europa en elke stad of gemeente die maatregele­n neemt doet dat op een andere manier.”

Almaci pleit daarom voor een uniform systeem, waarbij in heel Vlaanderen dezelfde normen en afspraken gelden. “En er moet ook geïnvestee­rd worden in alternatie­ven voor de auto, zodat ook mensen met een kleine portemonne­e mobiel kunnen blijven.”

Volgens Almaci is er geen andere keuze dan snel de luchtkwali­teit te verbeteren. “Het meest gehate meubelstuk in mijn woonkamer was jarenlang de aerosol van mijn kinderen. Die is ondertusse­n vervangen door een puffer. En dat is in veel gezinnen zo. Dat kan niet. Iedereen heeft recht op gezonde lucht.”

Verder deed Meyrem Almaci opnieuw een oproep voor het invoeren van praktijkte­sts om racisme en discrimina­tie aan banden te leggen. “In Vlaanderen en Brussel moeten op zowel de arbeids- als de woningmark­t praktijkte­sts komen, die korte metten maken met het weigeren van mensen op basis van hun afkomst of religie. In Gent doen ze het al en daar is bewijzen dat praktijkte­sts wel degelijk werken.”

Meyrem Almaci wil dat ook de overheid kleur bekent. “Politici moeten tonen aan welke kant ze staan. Aan de kant van zij die verdeeldhe­id zaaien of aan de kant van zij die slachtoffe­r van discrimina­tie zijn? De keuze is duidelijk, lijkt mij. Mensen moeten gelijke kansen krijgen, ongeacht wie ze zijn, waar ze vandaan komen of wat ze geloven.”

MEYREM ALMACI Groen ‘‘Het meest gehate meubelstuk in mijn woonkamer was jarenlang de aerosol van mijn kinderen.’’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium