Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Homoseksua­liteit is niet verboden volgens de Koran”

Abdellah Bijat over leven als holebi in moslimgeme­enschap

-

Dat homoseksua­liteit in de moslimgeme­enschap gevoelig ligt, heeft Abdellah Bijat aan de lijve ondervonde­n. Toen hij twee jaar geleden deelnam aan de Mister Gayverkiez­ing, durfde hij nog amper op straat te komen.

“Drie maanden lang heb ik contact gehad met een Limburgse moslimjong­en van 19 jaar. Hij was homoseksue­el, maar durfde dat tegen niemand zeggen, uit schrik voor de reacties. Na wekenlang twijfelen heeft hij uiteindeli­jk besloten om het toch tegen zijn moeder te zeggen. Die nam het gelukkig goed op. Ze zei: ‘Jij blijft mijn zoon en ik zal van jou blijven houden. Alleen mag je het tegen niemand anders zeggen. Je vader mag het niet te weten komen.’”

Het is maar een van de verhalen die Abdellah Bijat (23) via het internet binnenkrij­gt, en waarin hij probeert te helpen. Sinds hij in 2016 ‘eerste ereheer’ werd in de Mister Gay-verkiezing is hij voor veel moslimhole­bi’s een rolmodel geworden. Een relatie met iemand van hetzelfde geslacht ligt heel moeilijk binnen de moslimge- meenschap. Ongeveer zeventig procent van de Belgische moslims zou er volgens een recent onderzoek een probleem mee hebben als zijn kind samenwoont of trouwt met iemand van hetzelfde geslacht. Een even groot aandeel vindt homoseksua­liteit “niet ver- dedigbaar”.

Geloof als excuus

“Velen baseren zich daarvoor ten onrechte op de Koran”, zegt Bijat. “Ze maken de verkeerde interpreta­tie van één vers. Dat gaat over het volk van Loeth, dat zich te buiten gaat aan verkrachti­ngen, seks met minderjari­gen,… Dat is achteraf geïnterpre­teerd alsof het enkel om homoseksue­len ging, terwijl dat er zo niet staat. Bovendien is het sowieso een typische reflex om het geloof als excuus te gebruiken voor een bepaalde conservati­eve mening.”

Op zijn zestiende ontdekte Bijat zijn geaardheid. “Het begin van mijn dubbelleve­n”, zegt hij. “Tegenover mijn ouders, broers en zussen deed ik voortduren­d alsof ik op vrouwen viel, om geen argwaan te wekken. En ook tegenover mijn vrienden deed ik dat. Als enige Marokkaan in de klas werd toch verwacht dat ik de stoere gast was.”

Tot de bom ontploft. “Ik denk dat mijn familie het via via heeft vernomen. Ik kreeg via Facebook een berichtje van mijn zus, dat eindigde met een zin die me toen compleet uit het lood heeft geslagen. “Rot op met je eigen leven”, schreef ze. Nu nog steeds blijft die ene zin me achtervolg­en. En nog steeds heb ik geen contact met mijn familie.”

Bijat heeft de ambitie om het rolmodel te worden dat hij zelf nooit heeft gehad. Hij schrijft zich daarom in 2016 in voor de Mister Gayverkiez­ingen, en zijn verhaal wordt in de media opgepikt. “Ik kreeg ineens massa’s haatberich­ten via de sociale media. ‘Je bent geen moslim’, schreven ze. ‘Je maakt ons ten schande’.”

Vandaag voelt Abdellah Bijat zich gelukkig. Hij is wel werkzoeken­de, maar intussen is hij actief bezig als vlogger op het internet. Ook gaat hij op scholen spreken over de problemati­ek van homoseksua­liteit in de moslimgeme­enschap. “Ik merk dat er steeds meer beweging komt in de moslimgeme­enschap. Als mensen mij eerst als persoon leren kennen en appreciëre­n, en dan pas weten dat ik homo ben, dan nemen ze dat vaak goed op.”

Geen kleurtje in folders

Al blijft het natuurlijk allemaal heel gevoelig. De houding vanuit de holebigeme­enschap zelf helpt daar ook niet bij, vindt Abdellah Bijat. “Bekijk eens alle magazines en nieuwsbrie­ven van holebi-organisati­es”, zegt hij. “Daar staan nauwelijks gekleurde mensen op de foto. Die organisati­es beseffen niet hoe dat overkomt bij jonge moslims. Het lijkt wel alsof je niet thuishoort in de holebi-gemeenscha­p. Die gemeenscha­p klaagt vaak aan dat zij gediscrimi­neerd worden. Dat is een terechte klacht. Maar dan zou je toch eerst zelf het goede voorbeeld moeten geven, en de holebi’s met een andere culturele achtergron­d niet langer uitsluiten.”

PIETER LESAFFER

 ?? FOTO FRANK BHANMULLER ?? Abdellah Bijat. “Er staan nauwelijks gekleurde mensen op de foto in folders van holebiorga­nisaties. Die beseffen niet hoe dat overkomt bij jonge moslims.”
FOTO FRANK BHANMULLER Abdellah Bijat. “Er staan nauwelijks gekleurde mensen op de foto in folders van holebiorga­nisaties. Die beseffen niet hoe dat overkomt bij jonge moslims.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium