Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topchef Paul Bocuse overleden

-

De Franse chefkok Paul Bocuse is op 91jarige leeftijd overleden. Bocuse was een van de bekendste chefkoks ter wereld en beschikte al meer dan vijftig jaar over een restaurant met drie Michelinst­erren.

Volgens een vertrouwel­ing van de familie stierf Bocuse in Collonges-au-Mont-d’Or. In die gemeente, vlak buiten de stad Lyon, is ook ‘L’Auberge du Pont de Collonges’ gevestigd, het bekende sterrenres­taurant van de Franse chef-kok dat uitgroeide tot een bedevaarts­oord voor fijnproeve­rs.

Dat restaurant van Bocuse beschikt al sinds 1965 over drie Michelinst­erren. Geen enkel ander restaurant krijgt al zo lang onafgebrok­en de hoogste quotering van de Franse gastronomi­sche gids.

Bocuse werd ook wel eens de “paus van de Franse keuken” genoemd. De gastronomi­sche gids Gault&Millau had hem uitgeroepe­n tot ‘Kok van de Eeuw’. Maar hij was ook tot ver buiten de Franse grenzen bekend als een van de spilfigure­n van de ‘Nouvelle Cuisine’, een beweging die naam maakte met eenvoudige bereidinge­n, verse ingrediënt­en en attractiev­e presentati­e.

Ook breidde hij zijn netwerk van restaurant­s uit tot in het buitenland. Zo heeft hij restaurant geopend in onder meer Japan en New York.

Voorts is hij ook bekend dankzij de Bocuse d’Or, een internatio­naal concours dat in 1987 gelanceerd werd en dat een springplan­k vormt voor heel wat jonge koks.

 ??  ?? FOTO AFP
Paul Bocuse.
FOTO AFP Paul Bocuse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium