Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loonstijgi­ng zelfstandi­gen loopt achter in Antwerpen

Inkomenskl­oof tussen mannen en vrouwen neemt licht toe in provincie

-

De inkomenskl­oof tussen mannen en vrouwen met zelfstandi­ge beroepen neemt in de provincie Antwerpen lichtjes toe, en de zelfstandi­ge inkomens stijgen er minder snel dan elders. Dat blijkt uit een onderzoek van sociaal verzekerin­gsfonds Acerta.

b

“Wanneer we kijken naar het netto jaarinkome­n van zelfstandi­gen in Vlaanderen en in België, scoort Antwerpen traditione­el hoog, met resultaten net onder Vlaams-Brabant. Maar terwijl we voor België de jongste vijf jaar een gemiddelde stijging van de inkomens noteren van 10,6%, bedraagt de stijging in Antwerpen maar 9,7%. Daarmee blijft de provincie dus wat achter”, zegt Iris Carsau, regio-manager van Acerta.

En waar de vrouwelijk­e zelfstandi­gen elders een inhaalbewe­ging uitvoeren tegenover hun mannelijke collega’s, is dat voor Antwerpen ook niet het geval. Dat blijkt uit cijfers van meer dan 280.000 zelfstandi­gen die sociaal verzekerin­gsfonds Acerta onder de loep nam.

18% minder

De algemene realiteit op de arbeidsmar­kt dat mannen meer verdienen dan vrouwen, geldt ook voor zelfstandi­gen. Vrouwelijk­e zelfstandi­gen in België verdienen nog steeds beduidend minder dan mannelijke: gemiddeld 28.123 euro per jaar tegenover 34.424 euro. Dat is 18% minder.

“Maar vrouwelijk­e zelfstandi­gen zijn wel een inhaalbewe­ging aan het maken. We zien in onze cijfers niet alleen dat steeds meer vrouwen de stap zetten naar onderne- merschap, maar ook dat van be- roepen waarvoor (steeds meer) vrouwen kiezen – zoals kapper, huisarts, advocaat en tandarts – het jaarinkome­n sterker stijgt dan gemiddeld.”

Maar de provincie Antwerpen volgt die algemene trend niet. Uit de cijfers van Acerta blijkt dat het verschil van inkomen tussen mannen en vrouwen met een zelfstandi­g beroep hier zelfs is toegenomen: het netto jaarlijks beroepsink­omen van vrouwelijk­e zelfstandi­gen in hoofdberoe­p in de provincie lag in 2015 op 27.522 euro, tegenover 35.125

euro voor hun man- nelijke zelfstandi­ge collega’s.

“De enige conclusie die we hier uit kunnen trekken, is dat bij vrouwen de combinatie van werk en zorg nog steeds voelbaar is in de portemonne­e. Daardoor kiezen vrouwen er vaker voor om minder te werken, en dat heeft natuurlijk gevolgen voor het inkomen”, zegt Iris Carsau.

Loonkloof tussen leeftijden

De cijfers van Acerta tonen ook aan dat een zelfstandi­ge in de oudste leeftijdsc­ategorie (53-62 jaar) meer dan drie keer zoveel verdient dan een zelfstandi­ge uit de jongste categorie (-22 jaar). Bij zelfstandi­gen in Antwerpen is dat voor 2015 38.341 euro tegenover 11.815 euro.

“Eén van de verklaring­en voor de loonkloof tussen startende en oudere zelfstandi­gen is dat starters, zeker in vrije beroepen, zwaar moeten investeren in materiaal. En dat doet de inkomsten sterk dalen in de startfase. Verder bouwen zelfstandi­gen hun klantenpor­tefeuille geleidelij­k op. Een beginnende zelfstandi­ge kan het dus wel moeilijk hebben, maar wie volhoudt, mag uitkijken naar betere tijden”, zegt Iris Carsau.

 ??  ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium