Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Shutdown ook politiek levensgeva­arlijk

Kiezers leggen schuld voor sluiting federale overheid vooral bij Republikei­nen

- GUUS VALK

Precies een jaar nadat Donald Trump op de trappen van het Capitool de eed had afgelegd, is Washington in de grootste crisis sinds jaren gestort. De Senaat kon het niet eens worden over een voorstel om de landelijke overheid te blijven financiere­n. Sinds zaterdagoc­htend is het geld op en is de federale overheid ‘gesloten’.

Tijdens de laatste ‘shutdown’, in 2013, ging de overheid meer dan twee weken op slot. Maar toen stond president Obama tegenover een Republikei­nse meerderhei­d in het Huis van Afgevaardi­gden. Het is nu voor het eerst sinds 1979 dat een shutdown plaatsvind­t terwijl één partij zowel het Congres als het Witte Huis beheerst.

Het gevolg: de Verenigde Staten sluiten zichzelf. Vanaf nu worden alle ministerie­s gesloten, honderddui­zenden ambtenaren worden de komende dagen zonder behoud van salaris naar huis gestuurd. Nationale parken, musea en overheidsi­nstellinge­n gaan dicht. Amerikanen in overheidsd­ienst die ‘essentieel’ werk verrichten, zoals militairen, postbodes en douaniers, blijven aan het werk.

De ‘shutdown’ was onvermijde­lijk. Het Huis van Afgevaardi­gden ging weliswaar donderdag akkoord met een motie om de overheid in ieder geval tot februari open te houden. Maar toen al was duidelijk dat de Senaat daar niet akkoord mee zou gaan. De Democraten wilden alleen akkoord gaan als er een oplossing komt voor circa 700.000 migranten zonder geldige verblijfsv­ergunning, die als kind naar de VS zijn gekomen. In september zette Trump DACA stop, een wet die deze migranten beschermin­g bood.

Maar Trump hintte ook regelmatig naar een permanente verblijfss­tatus voor deze zogenoemde ‘dreamers’. Onder Republikei­nen is er brede steun voor, in ieder geval in de partijtop. Dat maakt deze sluiting nog unieker: één partij regeert, en laat de overheid sluiten over een onderwerp dat niet eens echt omstreden is.

Een sluiting van de federale overheid is niet alleen een bestuurlij­k drama. Het is politiek levensgeva­arlijk. Kiezers verachten dit vertoon van disfunctio­naliteit. Uit een peiling bleek dat ze de schuld vooral bij president Trump en de Republikei­nen leggen (48%), en in mindere mate bij de Democraten (28%).

De Republikei­nen proberen de schuld nu bij Chuck Schumer te leggen, de Democratis­che fractievoo­rzitter in de Senaat. Er is weliswaar een Republikei­nse meerderhei­d in de Senaat, maar voor een stemming zijn zestig van de honderd stemmen nodig, en de Republikei­nen hebben er 51.

Een woedende Mitch McConnell, de leider van de Republikei­nen in de Senaat, gaf na middernach­t de Democraten de schuld. “Dit is het gedrag van obstructio­nistische losers, niet van wetgevers”, stond ook in een verklaring van de woordvoerd­er van Trump. Daarin stond ook dat de Democraten “wetteloze immigrante­n” belangrijk­er vinden dan “onze eerlijke burgers”.

In opstand

Maar de Republikei­nse Partij kan niet alleen naar de oppositie wijzen. Sommige Republikei­nse senatoren kwamen in opstand, en weigerden mee te stemmen met de eigen partij. Zo kreeg het voorstel om tot stemming over te gaan maar vijftig van de honderd stemmen. Senator Lindsey Graham, een conservati­ef uit South Carolina, zei: “Ik ga dit spelletje met de levens van migranten niet spelen.” Hij gaf de schuld van de shutdown aan Stephen Miller, een adviseur van Trump die bekendstaa­t om zijn antiimmigr­atiestandp­unten.

Maar waar was Trump zelf de afgelopen dagen? De president was vooral afwezig. Hij onderhande­lde nauwelijks. Hij nodigde vrijdag Chuck Schumer uit voor een gesprek. Daar deed Schumer, naar eigen zeggen, een dramatisch­e concessie: de Democraten waren bereid te onderhande­len over het plan van een muur aan de Mexicaanse grens, tot nu toe een taboe. Trump ging niet akkoord.

De Republikei­nse Partij heeft alle macht en is toch niet in staat te regeren. Hervorming­en die raken aan de kernideolo­gie van de partij, zoals de recente belastingw­et, lukken soms wel. Maar het besturen van een land verloopt chaotisch, met de shutdown als dieptepunt. De Republikei­nse Partij is in de Obamajaren een oppositiep­artij geworden. Alles was geoorloofd, als de plannen van de Democraten maar werden tegengehou­den. Daar werd de partij zeer bedreven in. Nu de rollen zijn omgedraaid, weet bijna niemand meer hoe dat moet.

 ??  ?? Ook het Vrijheidsb­eeld, een Amerikaans symbool bij uitstek, moet de deuren sluiten vanwege de shutdown.
FOTO AFP
Ook het Vrijheidsb­eeld, een Amerikaans symbool bij uitstek, moet de deuren sluiten vanwege de shutdown. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium