Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen zien waar ons broertje gestorven is”

Afghaanse familie van slachtoffe­r Sahil Noor Ahmad ontroostba­ar na dodelijke ontploffin­g in “veilig België”

- MAAIKE FLOOR

We kunnen niet geloven dat ons broertje gedood is bij een explosie in België. Daarom willen we zelf naar Antwerpen komen, om met eigen ogen te zien waar en hoe dit is kunnen gebeuren”, zegt Fazil Ahmad, broer van het Afghaanse slachtoffe­r dat stierf bij de ontploffin­g aan de Antwerpse Paardenmar­kt vorige week.

Het lichaam van Sahil Noor Ahmad is zondag aangekomen in Mazar-i-Sharif in het noorden van Afghanista­n. Daar is het naar een ziekenhuis gebracht om het te laten onderzoeke­n. “We willen dat onze dokters bevestigen dat Sahil door een explosie om het leven is gekomen”, vertelt broer Fazil Ahmad (37) via de telefoon vanuit Mazar-i-Sharif. “Afghanista­n is een onveilig land, maar België toch niet? Sahil is ons land ontvlucht voor een veiliger en beter leven en dan gebeurt dit. Dat is heel moeilijk om te vatten.”

Sahil (26) stierf vorige week maandag bij de ontploffin­g op de Paardenmar­kt, waar hij op bezoek was bij een vriend. Die vriend overleefde de explosie omdat hij net even naar de winkel was, het lichaam van Sahil werd dinsdagoch­tend rond 9u gevonden door de hulpdienst­en. De familie van Sahil hoorde het slechte nieuws donderdag, na een zoekactie naar de familie via de sociale media.

Dromen van rechtenstu­dies

Fazil is in tranen als hij vertelt over zijn jongste broertje. “Hij was een heel goed mens en stond heel positief in het leven. Ik word per dag wel honderd keer gebeld door mensen die ook niet kunnen geloven dat dit hem overkomen is. Zijn droom was om rechten te kunnen studeren en om andere mensen te helpen.”

“Het enige wat wij nog voor hem kunnen doen, is zijn belangen behartigen. We willen dat er een grondig onderzoek komt naar de oorzaak van de ontploffin­g en degene die daarvoor verantwoor­delijk is. We zouden graag met een paar vertegenwo­ordigers van onze familie naar Antwerpen komen. Als er een rechtszaak komt, willen we ons burgerlijk­e partij stellen en een morele schadeverg­oeding eisen.”

De familie zit nog met heel veel vragen. “Wie was de eigenaar van dat pand, hoe is mijn broertje daar terechtgek­omen, wie treft schuld? Daar een antwoord op vinden, kan ons helpen bij het verwerking­sproces”, snikt Fazil.

Jongste van elf kinderen

Sahil was de jongste van elf kinderen, zeven jongens en vier meisjes. Twee meisjes stierven al door medische problemen, die door de oorlog in Afghanista­n niet goed behandeld konden worden. Omdat twee broers voor ISAF werkten – de Internatio­nal Security Assistance Force, een Duitse NAVO-basis in Mazar-iSharif – werden ze door extremiste­n als verraders gezien en werd de familie bedreigd. “Toen hebben we besloten om ons broertje naar het buitenland te sturen”, vertelt Fazil.

Zijn vader, die hartpatiën­t is, en zijn moeder, ook al op leeftijd, hebben het slechte nieuws pas zondag gehoord, omdat de kinderen hen erop wilden voorbereid­en. “Ze zijn gebroken van verdriet, net als de rest van ons gezin”, zegt Fazil. “We huilen veel en kunnen niet meer eten.”

Vandaag begraven

De begrafenis vindt vandaag plaats en de familie verwacht tweeduizen­d mensen uit alle provincies van het land. Na een plechtighe­id in Mazar-i-Sharif rijdt de stoet naar het geboortedo­rp Tapa-i-Shekhi.

De Afghaanse gemeenscha­p in Antwerpen en Maasmechel­en, waar Sahil woonde, zamelde meer dan 5.000 euro in om de familie te helpen. “Heel veel Antwerpse Afghanen hebben ons gesteund”, zegt Shakerulla­h Nanikel, voorzitter van het Afghaans Gemeenscha­pscentrum Al Aqsa in de Tulpstraat. “We hebben de repatriëri­ng van het lichaam betaald en Janaza Uitvaartzo­rg heeft ons daar ook financieel bij gesteund. Daarnaast hebben we al 1.500 euro overgemaak­t naar de familie in Afghanista­n om de begrafenis te kunnen betalen. Op een later moment zullen we nog eens 2.000 euro storten aan de familie. Iedereen leeft heel erg mee met het gezin.”

Zondagavon­d hield de vzw De Derde Lijn ook nog een herdenking­smoment in Deurne. “Er was eigenlijk een nieuwjaars­receptie gepland, maar die is afgezegd en vervangen door een speciale bijeenkoms­t”, zegt Shahpoor Rahmani namens de vzw. “We hebben iedereen ook verteld dat het lichaam goed is aangekomen in Afghanista­n en dat de begrafenis maandag plaatsvind­t.”

Fazil Ahmad is blij met de steun van zijn landgenote­n in België. “Van officiële Belgische instanties hebben we nog niets gehoord, helaas. We hebben wel de officiële documenten gezien via de goede vriend van Sahil, die de ontploffin­g overleefd heeft. We zullen alle mensen die ons geholpen hebben om het lichaam van onze broer terug te krijgen, nooit vergeten.”

 ?? FOTO BELGA ?? De ravage na de ontploffin­g op de Paardenmar­kt, waarbij Sahil Noor Ahmad en Paul Van Laerhoven omkwamen.
FOTO BELGA De ravage na de ontploffin­g op de Paardenmar­kt, waarbij Sahil Noor Ahmad en Paul Van Laerhoven omkwamen.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Shakerulla­h Nanikel en Shahpoor Rahmani: “Heel veel Antwerpse Afghanen hebben de familie gesteund.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Shakerulla­h Nanikel en Shahpoor Rahmani: “Heel veel Antwerpse Afghanen hebben de familie gesteund.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Vzw De Derde Lijn herdenkt Sahil in Deurne.
FOTO JAN VAN DER PERRE Vzw De Derde Lijn herdenkt Sahil in Deurne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium