Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Help, de lamp van Aladdin brandt”

Test VAB: uw kennis van waarschuwi­ngslampjes op dashboard is ondermaats

- TOM LE BACQ

Er hebben nog nooit zoveel waarschuwi­ngslampjes geflikkerd in onze auto, en tegelijk is het ook nog nooit zo slecht gesteld geweest met onze kennis van al die waarschuwi­ngen. Dat blijkt uit een enquête van VAB. “Alsjeblief­t, lees het instructie­boekje van je auto. Die lampjes kunnen wijzen op een ernstig probleem”, zegt Joni Junes van VAB.

“Hallo, er brandt iets op mijn dashboard. Het lijkt op een kookpot.” Of een paniekerig telefoontj­e dat iemand de “lamp van Aladdin” ziet branden in zijn wagen. “Onze alarmcentr­ale krijgt veel vaker dan vroeger zulke oproepen”, zegt Joni Junes van mobiliteit­sorganisat­ie VAB.

VAB organiseer­de een onlinetest om te peilen naar onze lampjesken­nis. En uit de antwoorden blijkt dat het er bedroevend mee is gesteld. “In moderne auto’s zijn er veel meer waarschuwi­ngssignale­n dan vroeger”, zegt Joni Junes. “Ze kunnen wijzen op een ernstig probleem, maar dan moet je ze wel herkennen.”

Drie categorieë­n

Volgens VAB kun je die waarschuwi­ngen opdelen in drie categorieë­n. “Bij groene of blauwe lampjes mag je blijven rijden. Bij oranje mag je doorrijden, maar moet je zo snel mogelijk je garage bellen. Bij rode moet je direct op een veilige plaats parkeren en hulp bellen.”

Slechts 1% herkent het symbooltje van de bandenspan­ning. Driekwart (77%) heeft geen benul van wat het waarschuwi­ngssignaal voor problemen aan de katalysato­r betekent. Hetzelfde percentage weet totaal niet wat er moet gebeuren als het lampje voor AdBlue brandt.

“Die AdBlue zorgt ervoor dat je dieselmoto­r minder schadelijk­e stoffen uitstoot”, zegt Junes. “Maar dan moet je die vloeistof wel correct aanvullen. Als je die melding krijgt, zit er te weinig in. Dan stel je dat best niet te lang meer uit.”

Zes op de tien denken dat je bij een rood olielampje – die ‘lamp van Aladdin’ – nog mag voortrijde­n. Niet dus. “Ook als het rode batterijla­mpje brandt, moet je direct stoppen”, zegt Junes. “Als je blijft rijden, kan het zijn dat je V-riem of je alternator vervangen moet worden, of dat je motor beschadigd raakt en je duizend euro herstelkos­ten hebt.”

Wat kunnen we doen aan onze onwetendhe­id? “Lees eens het instructie­boekje van je wagen. Je kunt er écht gigantisch veel onheil mee vermijden”, zegt Junes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium