Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bomma was mijn grootste inspiratie­bron”

Oma stadsgids Tanguy Ottomer overleden

-

In woonzorgce­ntrum Lozanahof is Mariette Ottomer (98), de grootmoede­r van stadsgids Tanguy Ottomer, overleden.

Ze waren niet alleen de beste vrienden, maar Mariette Ottomer was ook Tangy’s grootste inspiratie­bron, vertelde hij geregeld in interviews. “Ze kon urenlang vertellen over de wereldtent­oonstellin­g van 1930, over haar vrijers in de Geuzenhofk­es aan de huidige Rooseveltp­laats of over de Boerentore­n in opbouw. Mijn bomma was een levend verhalenbo­ek.”

Mariette Ottomer werd geboren op 23 november 1919. Tijdens de bezetting trouwde ze met haar grote liefde Liberty Ottomer. Ze nam een corsetteri­ezaak over in de Hoogstraat, waar ze tot drie jaar geleden ook woonde.

“In die periode sprong ik drie keer per dag bij haar binnen”, vertelt Tanguy Ottomer. “We deelden ook samen ons hondje Patrasche. ’s Morgens ging ik bij haar koffiedrin­ken, ’s middags eten en met Patrasche wandelen en ’s avonds at ik er mijn boterhamme­n op en nam ik Patrasche weer mee naar huis.”

Toen ze drie jaar geleden gezondheid­sklachten kreeg, verhuisde Mariette Ottomer naar Lozanahof om medische zorg in de buurt te hebben. Daar kreeg ze vrijdag een beroerte en raakte ze in een coma waar ze niet meer uit kwam. Mariette Ottomer werd 98 jaar.

Altijd positief

“Het troost me dat ze nu weer herenigd is met haar grote liefde, die ze vijftig jaar geleden verloor”, zegt Tanguy Ottomer. “Het belangrijk­ste wat ik van mijn bomma geleerd heb, is om positief te zijn en door te zetten. Toen ze zelfstandi­g woonde, ging ze nog elke dag naar de winkel, ook al was dat niet gemakkelij­k voor haar.” In een interview noemde Tanguy haar zijn “mental coach die me positief tegen het leven doet aankijken”.

Toen Mariette naar het rusthuis trok, verhuisde haar kleinzoon naar het Eilandje. “Ik vond het te moeilijk om elke dag te beseffen dat ze niet meer om de hoek woonde. Nu ga ik mijn appartemen­tje aan de Vrijdagmar­kt verbouwen en wil ik weer terug gaan naar die buurt. Dan is de cirkel rond voor mij.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? Samen op bomma’s balkon in de Hoogstraat.
FOTO FREDERIK BEYENS Samen op bomma’s balkon in de Hoogstraat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium