Gazet van Antwerpen Stad en Rand

100.000 bloemen sieren plein voor Centraal Station

-

Om Belgische snijbloeme­n te promoten en de start van het tulpenseiz­oen te vieren, liet het Vlaams Centrum voor Agro en Visserijma­rketing (VLAM) zaterdag een tulpenveld van 100.000 bloemen aanleggen op het Astridplei­n.

Om zeven uur ’s morgens werden de bloemen aangevoerd vanuit serres in Laarne en Wervik. Vanaf 13u mocht de Antwerpena­ar per persoon vijftien tulpen komen kiezen. Ondanks het regenachti­ge weer, kwamen heel veel mensen dat doen.

“Het is grijs vandaag, maar met al die bloemen zorgen we toch een beetje voor een lentegevoe­l”, zegt Liliane Driesen, woordvoerd­er van VLAM. “Het is mooi om te zien dat de mensen hun bloemen heel zorgvuldig uitkiezen. We hebben ervoor gekozen om ons tulpenveld in Antwerpen te installere­n, omdat Antwerpen de hoofdstad van de mode is. Veel ontwerpers laten zich door bloemen inspireren.”

Plukken met de buurvrouw

Vandaar ook de keuze voor fashionist­a en modeblogst­er Tiany Kiriloff als meter van de actie. “Ik draag graag bloemenpri­nts en ik houd van tulpen”, vertelt ze. “Toen ik als kind in Nederland woonde, heb ik zelfs ooit nog tulpen gepeld als vakan- tiejob. Bovendien heb een mooie collectie tulpenvaas­jes.”

De meeste bezoekers hadden via de media vernomen dat ze zaterdag tulpen konden komen plukken. “Mijn buurvrouw had het gehoord en vroeg of ik niet meeging”, vertelt Robin Rousseau (62) uit de Constituti­estraat, niet ver van het Astridplei­n. “Ik was even ontmoedigd door de rij die er stond, maar gelukkig ging het snel vooruit.”

Pabla Velasquez (33) en dochtertje Amalia (5) uit Wilrijk kiezen ik thuis

antieke hun bloemen samen uit. “Van alle kleuren nemen we er een paar. Dan wordt het een mooi boeket. Vorig jaar zijn we tulpen gaan plukken in Berendrech­t. Dit is nog dichterbij. Het is mooi gedaan en de bolletjes zitten zelfs nog aan de bloemen.”

Speciaal vrij genomen

Khadija Mazouz (32) uit Merksem is met zus Mariam (30) en mama Yamina (48) gekomen. “Ik was heel nieuwsgier­ig naar hoe ze op het Astridplei­n een tulpentuin zouden aanleggen”, zegt ze. “Ik vind het heel mooi gedaan. Het doet me denken aan Nederland, waar we vandaan komen. Ik houd echt van tulpen. Ik heb speciaal vrij genomen om hier te kunnen zijn.”

Ook teler Christoph Pieters is tevreden. Hij ziet zijn bloemen op het Astridplei­n staan. “Dit is een heel mooi plein en ideaal voor deze actie. Zo veel tulpen middenin de stad, dat zie je normaal niet. Maar het is vooral fijn om al die gelukkige mensen te zien.”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Iedereen mocht vijftien tulpen meenemen. “Het is mooi dat de mensen hun bloemen heel zorgvuldig uitkiezen”, zegt Liliane Driesen van organisato­r VLAM.
FOTO'S VICTORIANO MORENO Iedereen mocht vijftien tulpen meenemen. “Het is mooi dat de mensen hun bloemen heel zorgvuldig uitkiezen”, zegt Liliane Driesen van organisato­r VLAM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium