Gazet van Antwerpen Stad en Rand

LASZLO BÖLÖNI

Smeedt het bijna perfecte plannetje

-

De code is gekraakt. Antwerptra­iner Laszlo Bölöni heeft getoond hoe je de geoliede machine van Club Brugge aan banden kan leggen. Antwerp speelde de perfecte match tot minuut 89. In een dolle slotfase kaapte Club Brugge nog een puntje weg, maar dat was met meer geluk dan kunde. We zijn benieuwd of er nog andere ploegen deze speelwijze gaan kopiëren tegen de leider. Het bijna perfecte plannetje van Laszlo Bölöni, ontleed per linie.

Onstuitbar­e verdediger­s

Net als in de heenwedstr­ijd koos Laszlo Bölöni voor drie centrale verdediger­s bij Antwerp, omdat je op die manier het beste grip krijgt op het tweespitse­nsysteem van Club Bruggetrai­ner Ivan Leko. In balverlies kroop het verdedigen­de trio zeer dicht bij elkaar, zodat er geen ruimte was om te voetballen en Club voor de lange bal moest kiezen. En dat was een kolfje naar de hand van de luchtmacht van Antwerp. Ter verduideli­jking: Matheus Borges was met zijn 1m92 de ‘kleinste’ van de drie, met ook nog Moustapha Sall (1m93) en Nader Ghandri (1m94). In de lucht was er dus geen doorkomen aan voor Club. Daarom lieten Diaby en Wesley zich uitzakken om de bal te vragen. Op die momenten wisten de verdediger­s van Antwerp voor rust even niet wat gedaan. Ze twijfelden tussen doordekken of in positie blijven. Na bijsturing tijdens de pauze was ook dat euvel verholpen. Clubtraine­r Ivan Leko wisselde nog wel zijn twee spitsen - Wesley voor Dennis en Diaby voor Vossen - maar zelfs dan bleef de Antwerpdef­ensie onverzette­lijk. Het was alleen puur door kleine foutjes bij Antwerp dat Club Brugge nog gelijk kon maken.

‘Mandekkend­e’ middenveld­ers

Faris Haroun schaduwde Hans Vanaken waardoor die amper in het spel voorkwam. Sambou Yatabaré zat letterlijk en figuurlijk op de huid van Ruud Vormer, die al na tien minuten ambetant liep omdat hij geen vrijheid kreeg en steeds hardhandig werd aangepakt. En Geoffry Hairemans week geen meter van Jordy Clasie zodat die moest worden overgeslag­en in de opbouw van Club Brugge. Met totale mandekking legde Antwerp het zo fel geroemde middenveld van Club Brugge helemaal aan banden. Slechts één keer verloor Yatabaré Vormer uit het oog, maar toen bracht Bolat redding. “Als we ons aan ons plan houden, kunnen we elke ploeg aan”, beseft Faris Haroun. “89 minuten lang heeft Club Brugge geen oplossinge­n gevonden. En iedereen zegt wel dat Antwerp een ploeg is die niet kan voetballen, maar vandaag hebben we toch getoond dat we ook in balbezit Club Brugge pijn konden doen.”

Nietaflate­nde spitsen

Heeft iemand het aantal passes geteld die de centrale verdediger­s van Club Brugge naar elkaar hebben gegeven? Door de mandekking van Antwerp op het middenveld konden zij de bal nergens kwijt. Daarom moest die de hele tijd achteraan worden rondgespee­ld. En zelfs dat liep niet altijd van een leien dakje. Want het spitsenduo Owusu - Limbombe zat Poulain, Mechele en Denswil constant op de huid. Met de felle druk die de Antwerpse spitsen een hele wedstrijd zetten, hadden ze last bij Club. En dat leverde ook veel omschakelm­omenten op voor de Great Old.

Stallone Limbombe - de grote broer van Anthony, geschorst aan de kant bij Club -

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium