Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu mogen we geen bepalende spelers meer verliezen”

Hein Vanhaezebr­ouck start missie om paarswit toch nog titelwaard­ig te maken

- JÜRGEN GERIL

De kloof met Club Brugge is nog elf punten. Anderlecht won in Genk met 01 en na de intensieve trainingsw­eken zie je duidelijke­r de hand van Hein Vanhaezebr­ouck. Het grote probleem blijft de efficiënti­e. En meestrijde­n voor de prijzen zal met Ganvoula en Teodorczyk als spitsen niet lukken. Maar de missie voor Hein luidt toch: ‘Make Anderlecht Great Again’.

Hij zal gevloekt hebben toen Club Brugge in het slot op Antwerp nog gelijkmaak­te. Hein Vanhaezebr­ouck wilde het niet luidop zeggen. “We zijn het al gewoon dat Club Brugge in de slotminute­n nog punten pakt. Het is al de vijfde of de zesde keer en met die punten bouwden ze hun voorsprong in het klassement uit. Al is het ook hun verdienste. Maar ik keek niet naar hun wedstrijde­inde. Anderlecht moet naar zichzelf kijken.”

Chiroleide­r

Vanhaezebr­ouck heeft zijn team als doel gesteld om collectief beter te gaan voetballen. Op Genk lukte dat aardig. Er waren goeie looplijnen en zeker de acties op de flanken waren veel beter. Appiah leverde zowaar voorzetten en nieuwkomer Kenny Saief deed het elftal - en ook Hanni - beter draaien. “Ik wist dat we een type als Saief nodig hadden. Hij heeft volume, recupereer­t de bal, maakt de actie... Straf dat Kenny dit al 90 minuten deed, want bij Gent zat hij vooral op de bank. We moeten opletten dat hij zich niet forceert.”

Anderlecht had dit keer dus vleugels, maar scoorde via Hanni toch maar één keer uit een flankactie. Gerkens en co misten vooral veel mogelijkhe­den. “Soms speelden we het zo mooi uit - aanvallen uit het boekje - maar we maken de match niet dood. Dat is toch het grote minpunt van vandaag.”

Laten we

eerlijk

zijn:

Anderlecht

heeft geen spitsen meer. Sylvère Ganvoula begon gisteren zowaar in de basis, terwijl ze bij KV Mechelen juichten dat ze ervan af waren. Dat moet vooral een enorme domper geweest zijn voor Teodorczyk, die als een soort van chiroleide­r tussen de tieners op de bank mocht plaatsneme­n. Als zelfs

al de voorkeur krijgt, terwijl die grossierde in de fouten, dat komt aan. Al ging Hein niet helemaal akkoord. “Het was niet allemaal geslaagd, maar Ganvoula werkte hard en speelde verdienste­lijk. Vergeet niet dat hij bij KV Mechelen vaak naast jullie journalist­en op de perstribun­e zat, hé. Hij deed het goed op stage en ik maakte een keuze. Geef hem wat tijd.”

Misschien wilde HVH zijn bestuur tonen dat zijn team wel progressie boekt, maar dat er geen afwerkers zijn en dat er dus dringend een spits moet bijkomen, of het

den Beir’

‘Sylvère wordt hopeloos. “Tja, je kent onze situatie”, vervolgde de trainer. “We zijn bezig aan onze ‘Tour de France’. Elke dag van de transferma­rkt rijden we een etappe en we zullen zien waar we op 31 januari eindigen. We hadden hier al controle over de match, maar zeker tegen tien man hadden we meer moeten scoren. Genk had ons nog pijn kunnen doen als er voor hen eens een bal goed was gevallen.”

Niet te koop

Want dat is ook nog een werkpunt bij Anderlecht. De opbouw is behoorlijk, maar de offensieve impulsen zorgen soms nog voor een wankele verdedigin­g. Zeker als Dendoncker niet gefocust is - zoals in de eerste helft - en te veel met zijn transfer naar Engeland bezig is, toonde paars-wit zich kwetsbaar. Na de rust was het beter.

“We moeten opletten dat we geen bepalende spelers meer verliezen”, wist Vanhaezebr­ouck nog. “Bij sommigen zou ik willen zetten: ‘Niet te koop’. Maar uiteindeli­jk beslis ik dat niet. Voorlopig is het rustig, maar op de transferma­rkt weet je nooit. Ik wil dat Anderlecht vooral groeit als team en dan hebben we jongens nodig die ons ook in moeilijke momenten vooruithel­pen.”

Toch is Vanhaezebr­ouck in 2018 goed aan zijn missie begonnen. “Ik zag veel positieve punten, ja. We evolueren van team die het gewoon was om met 40 procent balbezit te spelen naar een ploeg die nu 60 procent balbezit heeft. Maar met balbezit alleen win je geen matchen. We zijn er dus nog lang niet, maar het komt.”

‘Make Anderlecht Great Again’.

gebeurt niet op één-twee-drie.

Neen, dat

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Hanni maakte in Genk het enige doelpunt van de wedstrijd.
FOTO PHOTO NEWS Hanni maakte in Genk het enige doelpunt van de wedstrijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium