Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tokio 2020 wordt steeds realistisc­her”

Pieter Timmers

- (jbr, hjb)

Pieter Timmers, de olympische vicekampio­en 100m vrij van Rio 2016, acht het steeds meer waarschijn­lijk dat hij tot de Spelen van Tokio 2020 doorgaat. “Ik bekijk het jaar per jaar, maar die Spelen worden steeds realistisc­her”, zei hij tijdens de Flanders Swimming Cup, de start van het langebaans­eizoen.

Gisteren won de 30-jarige Timmers in het Antwerpse Wezenbergz­wembad de 100m vrij in 49”03, in een prestigedu­el met Emmanuel Vanluchene. Een knappe chrono, want bij de start van het langebaans­eizoen hebben alle toppers nog niet gepiekt – het hoofddoel is het EK zwemmen in Glasgow in augustus. Timmers is pas sinds tweeënhalv­e week aan het trainen. En, belangrijk­er: Timmers, die vorig jaar vader werd, heeft de balans tussen het vaderschap en topsport gevonden.

“Ik ben heel tevreden, gezien de korte voorbereid­ingsperiod­e is die 49”03 een zeer goede tijd. We gaan ervan uit dat die EK-limiet er zeker zal komen”, zei Timmers, hierin bijgetrede­n door zijn clubgenote Kimberly Buys.

“Na het EK in klein bad eind 2017 heb ik een rustperiod­e ingelast. Ik ben pas op 2 januari opnieuw beginnen te trainen. Na amper drie weken al onder de minuut duiken op de 100m vlindersla­g doet me veel deugd”, aldus Buys.

Ook de West-Vlaamse Fanny Lecluyse is op de goede weg. Dit weekend behaalde ze al haar ticket voor het EK, zowel op de 200m school (2’27”62) als de 50m school (31”19).

“Ik ben heel gelukkig met deze limieten”, reageerde Lecluyse. “Dit neemt meteen heel wat druk weg. Het EK is pas in augustus, ik heb alle tijd om rustig verder op te bouwen.”

Vlindersla­gspecialis­t Louis Croenen, net als Timmers nog in volle trainingso­pbouw, zwom een mooie 1’59”08 op de 200m vlinder en verbeterde zijn persoonlij­k record op de 400m vrij met 3’56”65. “Dat is niet mijn specialite­it, maar het doet toch deugd. De EK-limiet zal er wel komen op de vlindersla­g, want dat blijft mijn beste slag”, zei de Kempenaar.

Spelen 2024 zonder Belgen?

Hier en daar hoorden we enige bezorgdhei­d. BRABO-coach Ronald Gaastra hoopt dat ons land met vier zwemmers naar de Spelen in Tokio kan trekken. “Dat is eigenlijk niet veel. En als de generatie TimmersBuy­s er niet meer is, dan vrees ik voor de Spelen van 2024. Het zou wel eens het jaar zonder kunnen zijn”, aldus een niet optimistis­che Gaastra.

Door de grote aanwezighe­id van buitenland­se zwemmers was de aanwezighe­id van Belgen in de finales in Antwerpen zeer klein. De Litouwer Danas Rapsys leverde enkele knalpresta­ties. Ook de Nederlands­e topper Ranomi Kromowidjo­jo liet zich opmerken door met groot vertoon de 50m vrije slag te winnen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium